Злочинність, розшарування населення і потужна трудова міграція. Що чекає на Україну через масове безробіття

Злочинність, розшарування населення і потужна трудова міграція. Що чекає на Україну через масове безробіття
Ексклюзив
Читать на русском

На сьогодні в Україні офіційно зареєстровано 480 тисяч безробітних, а не офіційно – близько півтора мільйона осіб.

На початок травня рівень безробіття в Україні зріс на 48% на тлі епідемії коронавірусу, порівняно з аналогічним періодом 2019 року.

Редакція APnews поспілкувалася з експертами з питань економіки Олегом Пендзиним та Олексієм Плотніковим, щоб дізнатися, які наслідки може спричинити високий рівень безробіття в Україні.

Олег Пендзин в ексклюзивному коментарі нам пояснив, що Україну чекає потужна трудова міграція громадян, тому що "заробітчани", яких уряд намагається утримати на теренах держави, не будуть працювати за 8 тисяч гривень на місяць в той час, коли можуть заробити у кілька разів більше за кордоном.

"На сьогоднішній час у нас офіційно зареєстрованих 480 тисяч безробітних. Минулого року приблизно у цей самий час було порядку 350 тисяч.

Коли ми говоримо про безробіття, то маємо розуміти, що ці цифри стосовно легального (ред. – безробіття), а нелегальне безробіття сягає 1,5 мільйона людей. В дійсності, це є достатньо багато, але й це не кінець.

Я думаю, що загальний обсяг безробітних в Україні буде десь порядку 10% працездатного населення, а це понад два мільйони осіб.

Ситуація безперечно обтяжується тим, що у нас достатньо багато повернулося людей, які були на сезонних роботах за кордоном", - наголосив експерт.

За його словами, навряд чи уряд зможе створити гідну пропозицію на ринку праці, яка знайде свого споживача, адже люди, які працювали за 1500 доларів на місяць в європейській країні на "сезонних" роботах, не погодяться мити підлогу за 8 тисяч гривень на місяць в Україні.

"Ті дії, які зараз збирається робити уряд для створення робочих місць – вони, на жаль, не витримують критики серйозної. По-перше, півмільйона робочих місць, які вони хочуть створити – це є достатньо дороге задоволення. По приблизних оцінках, це десь 25 мільярдів доларів треба «влити» в економіку України. Навряд сьогодні знайдуться такі інвестиції для створення цих робочих місць", - зазначив економіст.

Пендзин наголосив, що відновлення економіки будь-якої країни неможливе без робочих рук.

"На сьогодні європейські країни мають величезний попит на робочу силу, власне, і на українську. Вони будуть робити все для них можливе – змінювати власне законодавство, йти на будь-які поступки щодо легалізації тимчасово працюючих для того, щоб залучити робочу силу, тому що відновлення економіки неможливе без робочих рук.

Є такі види діяльності, на яких окрім українців працювати там не буде ніхто. Це – сезонні сільськогосподарські роботи з величезною долею ручної праці, будівельні роботи, роботи в сервісі, пов’язаним із доглядом літніх людей.

З точки зору іноземців ці роботи є низькооплачуваними, виснажливими і важкими.

Як тільки з’явиться будь-яка можливість, буде величезний попит на робочу силу і українці відразу поїдуть. При завершенні першого етапу жорсткого карантину нас чекає дуже потужна трудова міграція", - сказав він.

Експерт також пояснив, що означає термін "структура економіки" і чому її потрібно докорінно змінити в Україні.

"За місяць неможливо зробити те, що українська влада системно не помічала протягом останніх десятиліть. Є таке поняття як "структура економіки". Мається на увазі, що саме виробляється у тій чи іншій країні. Якщо в країні виробляється сировина і напівфабрикати, а весь кінцевий продукт завозиться по імпорту, то це є сировинно-аграрна держава і структура економіки така, що створює достатньо мало доданої вартості. А додана вартість – це якраз і є те багатство, яке формує у людей великі доходи. Тож, починати треба було зі зміни структури української економіки або, як це називають, провести «структурні реформи». Це потрібно було зробити давно", - резюмував Олег Пендзин.

"Наприклад, ви приходите в магазин, де є товари довгострокового використання: холодильники, телевізори, телефони тощо. Скільки з того всього, що ми бачимо, вироблено в Україні? А нічого.

Відбувається "анекдот" - наша країна повністю залежить від імпорту. Тобто, Україна виробляє сировину, яка коштує дуже дешево, бо там немає людської праці. Потім ми відправляємо сировину за кордон, де з всього того виготовляється кінцевий продукт, який в Україну повертається значно дорожчим.

Все це виглядає наступним чином. Україна – це класична "бананова республіка", класична колонія високорозвинених країн. І доти, поки ми не станемо виробляти для себе хоча б те, що ми споживаємо – заробітні платні й залишатимуться низькими, а люди від нас будуть тікати.

Зробити все це за два місяці – неможливо. Необхідно міняти структуру української економіки.

Не тими методами влада хоче стримати людей в нашій країні", - пояснив економіст.

В той же час, на думку Олексія Плотнікова, підвищення кількості безробітних в країні може стати перспективою для зростання злочинності та розшарування населення.

"Якщо в Україні й надалі зростатиме рівень безробіття, то з’явиться певна армія громадян, які не будуть мати кошти навіть на те, щоб купувати якусь їжу, щоб сплачувати комуналку та багато чого іншого.

У нашої держави немає можливостей, щоб утримувати велику кількість безробітних, як це робиться у Західній Європі чи у США. На загальнодержавному рівні безробіття – це перспектива для протестів, для зростання злочинності та розшарування населення, його бідності", - зауважив експерт.

Раніше APnews повідомляв, чому після карантину "заробітчани" масово кинуться в ЄС і їх ніхто не зупинить.

Новини партнерів

Збитки та мільйонний борг: фермер з Одеської області, який наклав на себе руки, залишив послання
У ВООЗ заявили, що коронавірус може ніколи не зникнути і стати на кшталт ВІЛ

Найпопулярніше за тиждень