Життя після пандемії. Що буде з цінами на нерухомість і хто постраждає найбільше

Життя після пандемії. Що буде з цінами на нерухомість і хто постраждає найбільше
Ексклюзив
Читать на русском

Експерт Іван Кудояр вважає, що до середини літа ситуація на ринку нерухомості стабілізується.

Епідемія коронавірусу залишила відбиток практично на кожній галузі економіки країни. Ринок нерухомості, якому зазвичай притаманна інертність, також не став винятком.

Редакція APnews поспілкувалась із юристом, консультантом при покупці нерухомості на первинному і вторинному ринку Іваном Кудояром, щоб з’ясувати, коли та чи варто чекати зростання цін на оренду квартир і офісних центрів, а також коли ринок нерухомості в Україні "вийде з карантину".

Квартири VS бізнес-центри. Кому більше "дісталося"?

За словами Івана Кудояра, ціни на оренду бізнес-центрів у відсотковому співвідношенні обвалилися набагато більше внаслідок коронакризи, ніж ціни на оренду квартир. Пов’язано це з тим, що багато людей перейшли на дистанційний режим роботи.

"Всі квартири відреагували по-різному і бізнес-центри також.

Квартири я б розділив на три сегменти: є дешевий варіант (до 10 000 грн), середній сегмент (від 10 000 грн до $ 1000), а є дорогий (більше $ 1000). Кожен з них відреагував по-своєму.

Дешевий сегмент найменше впав в ціні, десь навіть зовсім не знизили - як здавали за 6000-7000 грн, так і здають.

Що стосується домовленостей: наприклад, є орендар, який не може платити. При цьому, він хороший хлопець, ніхто не хоче, щоб він виїжджав, власник квартири розуміє ситуацію і "прощає" один, два місяці. І таких випадків багато, і вони індивідуальні. Хтось на 50% скидав ціну, хтось ще більше.

Але, якщо вирішити зняти квартиру, яка до карантину коштувала 8 000 грн, то зараз її вже не можна зняти за 7 000 грн. Вона впала максимум на 10%. Чому? Тому що багато орендарів з середнього сегменту перейшли в дешевий, невеликий сегмент, а великий сегмент перейшов в середній.

Якщо все відновиться, то плюс-мінус через місяць ми побачимо ту ж картину, що і до карантину», - зазначив юрист.

Середній сегмент ринку нерухомості постраждав більше, ніж дешевий, як сказав експерт. Причиною стало підвищення конкуренції на ринку, адже ті орендодавці, які здавали квартири подобово, почали здавати їх помісячно.

"Що стосується середнього сегмента, то він постраждав більше, тому що на ринку з'явилося дуже багато квартир, які раніше здавалися подобово. Іноземці не їдуть, ніяких конференцій немає, знімати квартири подобово нікому, тому вони вирішили здати помісячно. Наприклад, місяць тому були такі випадки, що ціни падали на 50%.

При цьому, це більше точкові випадки, коли сильно скидали ціни, а в середньому подешевшало все десь на 20-25%", - резюмував Кудояр.

Також експерт розповів, що деякі заможні власники квартир вирішили призупинити процес і не здавати в оренду нерухомість до завершення карантину. На його думку, до середини літа ситуація на ринку нерухомості стабілізується, і можна буде точніше сказати, як саме карантин вплинув на ситуацію.

"У дорогого сегменту своя історія. Багато заможних власників вирішили взагалі не здавати квартири, пригальмувати процес здачі на місяць-два. Тому вони не виплеснули на ринок досить великий обсяг, а зараз потихеньку починають виставляти. Але там інша цінова політика, підхід і так далі. Дорогий сегмент теж подешевшав до 30%.

Я думаю все відновиться ближче до середини літа, тому що до цього часу взагалі стане зрозуміло, як ринок нерухомості (мається на увазі продаж) відреагував на карантин, тому що він дуже інертний. Ринку нерухомості потрібно 3-4 місяці для реакції. Тільки потім ми зможемо точно зрозуміти, наскільки впали ціни в порівнянні з докарантинними.

Оренда завжди прив'язана до вартості квартири. Зараз хаос на ринку, тому ціни коливаються плюс-мінус 10-15%. У кого нерви міцніші, той і виграв", - наголосив Іван Кудояр.

Також експерт розповів, як карантин "вдарив" по цінах на оренду офісних центрів:

"З офісними центрами все набагато складніше, тому що зараз багато людей стали працювати віддалено і є офіси, які спорожніли на 30 - 40%. Тобто, деякі виїхали, а ті, які залишилися, вирішили "ущільнитися" (знімали 100 квадратів, а зараз знімають 60). Це все відбивається на оренді офісів.

Однозначно, квартири постраждали менше, ніж офіси. Вони подешевшали десь на 30%, а десь на 40%. Все залежить від престижу офісного центру. Престижний офісний центр залишати не хочуть, тому що коли карантин закінчиться, туди можна вже просто не заїхати.

Ті офіси, які перебувають «на відшибі», там, звичайно ринок інший. Їх залишають набагато швидше і охочіше".

ВВП VS коронавірус VS ринок нерухомості. Є прямий зв’язок?

"Звичайно. Нерухомість пов'язана з усіма цими речами безпосередньо: чим більше грошей в країні, тим більше зростає ринок нерухомості, чим менше грошей, тим повільніше.
Проте, тут трохи інші механізми і джерела доходу. Звичайно, ціни на нерухомість впадуть, але це буде до середини літа, і я не можу сказати, що це буде обвал цін такий, як у 2009 році. Очікується, що ціна залишиться приблизно та ж сама", - наголосив юрист.

За словами Івана Кудояра, ціни на квартири точно не будуть підвищуватися.

"Якщо останні два роки нерухомість постійно росла в ціні (припустимо, 15% в рік), то в цього разу зростання цін точно не буде, а падіння - можливо, до 5%", - сказав експерт.

Кількісний показник. Що змінилося на ринку?

"Статистики немає. Тут потрібно порівнювати перший місяць карантину і другий.

У нас два ринки - первинка і вторинка. Первинна нерухомість - це новобудови. Все залежить від забудовника, у когось на 80% впали продажі, у когось на 60%. Також залежить від відкладеного попиту, тому що у кожного забудовника є покупці, які чомусь не поспішають купувати квартири, весь час торгуються. Деякі забудовники пропонували знижку в 10% і квартири купували. Це відбувалося в перший місяць.

А на другому місяці народ трохи пожвавився і кількість продажів збільшилася принципово. Якщо в березні кількість продажів впала, грубо кажучи, на 60%, то зараз відсотків на 40% менше, ніж в лютому", - резюмував експерт.

Також Кудояр відзначив, що падіння продажів квартир на вторинному ринку нерухомості було менш відчутним, ніж на первинному.

"Продажі зараз на первинному ринку є, люди купують. Що стосується вторинки, то кількість угод теж упала десь на 40-50%. При цьому, падіння все ж було менше, ніж на первинному ринку з двох причин. По-перше, первинний ринок нерухомості розтягнутий у часі. Люди розуміють, що зараз потрібно гроші вкласти, а через два роки буде квартира. Але ми не знаємо, що буде через два роки з нашою країною, уже через місяць ми не знаємо, що буде, тому в первинку менше несли (ред. - вкладали гроші). А вторинка - купив і відразу можна заселитися.
Ще потрібно врахувати, що в первинці йде все на завдатках. Якщо завдаток дали в лютому, то угода буде в березні. Мало хто відмовлявся від задатків. У березні були угоди, в кінці квітня вже була активність. Звісно, не така, як до карантину, але угоди були", - зазначив Кудояр.

За його словами, єдиний сегмент на ринку нерухомості, який успішно продавався – це приватні будинки. Їх буквально "розмітали" під час карантину.

"Також не потрібно забувати про будинки. Якщо раніше це був напівмертвий сегмент, то під час карантину розібрали все, що можна було. Всі будинки, які стояли по півроку, мали по 3-4 клієнта на один будинок. Це був просто сплеск. На приватні будинки навіть пішло подорожчання - десь на 10%, десь на 20%. Будинки оформлялися весь карантин", - розповів Іван Кудояр.

Як повідомляв APnews, якщо карантин затягнеться, ціни на квартири можуть обвалитись на 50%.

Новини партнерів

Нардепи закликали КСУ скасувати анбандлінг "Нафтогазу"
МОЗ дозволив працювати басейнам і назвав умови користування ними

Найпопулярніше за тиждень