"Жалюгідне видовище": політтехнологи розповіли, як побиття політиків впливає на їх рейтинг перед виборами

"Жалюгідне видовище": політтехнологи розповіли, як побиття політиків впливає на їх рейтинг перед виборами
Ексклюзив
Читать на русском

Експерти пояснили, що в політичній історії є така технологія, коли штучно створюють картину побиття якогось політика

Останнім часом в Україні почастішали випадки нападу на депутатів. Когось зеленкою обіллють, хтось заявляє про побиття. Причому, це стосується не тільки представників якихось конкретних партій, а й позафракційних депутатів.

Редакція APnews поспілкувалася з політтехнологами на предмет того, як подібні випадки впливають на рейтинг парламентаріїв, особливо перед місцевими виборами.

Як напади впливають на рейтинг?

Політтехнолог Петро Охотін наголосив, що в Україні немає такої поваги до жертв, якої б можна було чекати. За його словами, людина, яка показала слабкість (особливо, якщо це депутат) отримує все менше співчуттів.

“Сприймається це так, що людина не в змозі себе захистити, а якщо ця людина ще й представляє собою владу, тоді це сприймається суспільством як “ну й добре, було за що”. Тому якщо ми говоримо про побиття депутатів - не можу сказати, що це добре впливає на їх рейтинги”, - сказав експерт.

Тієї ж думки дотримується і політтехнолог Дмитро Раїмов. Він підкреслив, що такі політики виглядають досить жалюгідно.

"На рейтинг такі ситуації впливають в основному дуже погано, тому що політики, на яких нападають, здачі не дають і не біжать захищати свою честь і гідність, чого від них чекають, як від лідерів. Вони біжать до журналістів і скаржаться, що на них напали або зеленкою облили. Дуже жалюгідне видовище, яке чимось схоже на те, коли дитину в школі образили, а вона біжить мамі скаржитися", - сказав експерт.

"Напад" як технологія?

За словами Дмитра Раімова, в цілому в політичній історії є така технологія, коли штучно створюють картину побиття якогось політика.

"Жертву режиму з нього зробити при цьому не виходить, тому що у нас політики в більшості своїй на "жертв" мало схожі. А що стосується в цілому політичної історії - є така технологія: спеціально створюється картинка і показується, що мовляв "радикали безчинствують", - пояснив Раїмов.

Він розповів, що історія створюється, в основному, щоб показати, яке навколо беззаконня і відсутність порядку, і що країні потрібна "сильна рука", яка цей порядок наведе.

При цьому політтехнолог Петро Охотін зазначив, що, зважаючи на ситуацію в Україні, зрозуміло, що є певні групи, які навмисне розкачують стабільність в країні.

“Особливо це помітно перед місцевими виборами, тому що чим більше про них говоритимуть в ЗМІ, тим, швидше за все, більше порушується порядок денний. Це дозволяє таким силам бути на слуху, сприяти використанню саме їх рейтингу”, - пояснив експерт.

За словами Петра Охотіна, у цих політичних іграх дуже важливо, щоб власне держава і ті органи, які мають право на державну легітимність, зокрема Нацполіція, зберігали порядок у країні.

Читайте також:

Новини партнерів

На Донбасі російський священник допитував українських військових
Внаслідок вибуху в Тбілісі загинула людина, ще троє постраждали

Найпопулярніше за тиждень