Жахливий вибух, розгін міністрів та спалах Covid-19. Політолог розкрив два сценарії розвитку ситуації в Лівані

Жахливий вибух, розгін міністрів та спалах Covid-19. Політолог розкрив два сценарії розвитку ситуації в Лівані
Ексклюзив
Читать на русском

Андрій Миселюк вважає, що влада Франції зроблять все, щоб стабілізувати ситуацію в Лівані

Вирішальну роль в ситуації з Ліваном буде грати Франція, яка дуже багато уваги приділяє своїй колишній колонії. Про це в ексклюзивному коментарі APnews розповів політолог і директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк.

За його словами, саме французька влада намагається диктувати свої умови.

"Фактично французький уряд обумовив надання та гуманітарної, та іншої допомоги Лівану в цій дуже складній ситуації декількома вимогами. По-перше, відставка уряду, а по-друге, радикальна зміна правил гри. Той тіньової корупційний режим, який існував, категорично не влаштовує Францію, яка не згодна надавати таку масштабну допомогу, щоб вона потім зникала невідомо куди", - пояснив експерт.

При цьому він вказав, що всі сценарії, які може запропонувати Франція, приведуть до стабілізації ситуації в Лівані.

"У випадку, якщо будуть виконані ці умови, то новий уряд буде створено за новими принципами, але з дотриманням норм Конституції. Якщо ж влада Лівану не піде на ці умови, то Франція розглядає навіть введення а-ля миротворчого контингенту для стабілізації ситуації. Обидва сценарії сприятимуть стабілізації, щоб не з'явилася нова гаряча точка, яка дестабілізувала б ситуацію в регіоні", - зазначив Миселюк.

Він вважає, що Франція буде робити все, щоб стабілізувати ситуацію в країні.

"При виникненні будь-якої кризи в Східному регіоні хвиля біженців та мігрантів посіє страх в європейських країнах, тому такі сценарії розглядаються заздалегідь й влада буде намагатися уникнути їх. Їм простіше надавати масовану гуманітарну допомогу та підтримувати цих людей, щоб вони від відчаю не почали бігти зі країни та шукати притулку на території інших країн", - уточнив політолог.

Також Миселюк вказав, що додатковим фактором погіршення ситуації в Лівані стала спалах COVID-19, який зафіксували після вибуху в порту.

"Вибух зруйнував дуже багато лікарень в Бейруті. У перші дні після трагедії людей нікуди було покласти, та їх фактично залишали на вулиці. Ситуація, яка й без того була дуже складною, після вибуху ще більше ускладнилася, що сприятиме посиленню напруги та спонукає людей шукати винуватців події. З огляду на те, що уряд вже пішов у відставку, то можуть шукати інших - чиновників середньої ланки або інших топ-чиновників. Така ситуація дуже серйозна та непередбачувана", - підсумував керівник Інституту соціально-політичного проектування "Діалог".

Читайте також:

Новини партнерів

У Мінську силовики жорстко затримали двох волонтерів з України
Влада Білорусі поставила Тихановську перед вибором – або залишити країну або "інші, не дуже зручні варіанти", - глава МЗС Литви

Найпопулярніше за тиждень