"Згвалтування як знаряддя війни": в Ефіопії війська щодня ґвалтують тисячі дітей і жінок

"Згвалтування як знаряддя війни": в Ефіопії війська щодня ґвалтують тисячі дітей і жінок
Читать на русском

Близько 70000 переміщених мирних жителів постійно страждають від грабежів, бійок, зґвалтувань, стикаючись з жорстокістю, вбивствами та переслідуваннями

Ефіопська черниця, на умовах анонімності в цілях власної безпеки, розповіла The Guardian про випадки сексуального насильства над дітьми та жінками еритрейськими та ефіопськими військами під час громадянської війни в регіоні Тиграй.

За її словами, тисячі дівчаток і жінок у віці від 8 до 72 років були зґвалтовані військовими всього за кілька місяців громадянської війни. Їх гвалтують всюди - на очах перехожих, сім'ї, чоловіків, на очах у всіх.

"Я не знаю, що гірше, померти в кущах, від голоду, в тюрмі або від зброї. Зґвалтування відбуваються всюди, де є еритрейські або ефіопські війська. Дуже трагічно, що кожну жінку ґвалтують по кілька разів, і все це робиться спеціально. Я впевнена в тому, що говорю. Близько 70000 переміщених мирних жителів постійно страждають від грабежів, бійок, зґвалтувань. Всі вони стикаються з жорстокістю, вбивствами, переслідуваннями. Наш регіон закритий та ізольований від світу та будь-якої підтримки, яку заслуговують ці люди. Ми самотні, кинуті та налякані", - поділилася черниця.

У звіті Всесвітнього фонду миру йдеться, що конфлікт ще більше навантажив регіон в серйозну проблему відсутності продовольчої безпеки, а військова блокада загрожує масовим голодом. Згідно з даними, мінімум 5,2 мільйона людей потребують продовольчої допомоги.

ООН підтвердила, що збройні сили перешкоджають гуманітарному доступу до частин Тиграя, а також повідомили про співпрацю військових з Еритреї та Ефіопії, які перекривають критично важливі маршрути допомоги.

Офіційний представник генсека ООН Стефан Дужаррік заявив, що з 3 мільйонів осіб, яким виділили тимчасовий притулок і непродовольчі товари, тільки 12% з них - 347000 осіб отримали допомогу. За його словами, саме блокада збройними силами не дозволила гуманітарній допомозі дістатися до районів, а з кожним днем ​​ситуація все більше стає нестабільною і непередбачуваною.

Також відомо, що еритрейські та ефіопські війська відключили зв'язок по всьому регіону, щоб правозахисні організації не змогли задокументувати масові порушення прав людини.

Глава комітету з прав жінок в Європейському парламенті Евелін Регнер закликала на цьому тижні притягнути винних до відповідальності за широко поширене сексуальне насильство, яке використовується як зброя війни, розповівши про геноцид в Руанді та військові злочини в Боснії та Герцеговині, які досі не вивчені.

"Сексуальне насильство стосовно жінок і дівчаток століттями використовувалося як військова зброя. Більше ніж 500 жінок офіційно заявили про сексуальне насильство, але очікується, що число жертв набагато вище. Зґвалтування повинні бути засуджені та вирішені лідерами усього світу, як це вже зробив президент США Джо Байден. Ці звірства повинні бути припинитися, а солдати та їхні командири, причетні до цих злочинів, повинні бути засуджені", - заявила вона.

Північний район Ефіопії, де проживає 5,6 мільйона осіб, охоплений громадянською війною з того часу, як прем'єр-міністр Абій Ахмед направив армію для повалення регіонального уряду. До сил приєдналися еритрейські війська, союзні уряду Ахмеда, в боротьбі проти Народного фронту звільнення Тиграя. Конфлікт призвів до внутрішнього переміщення тисяч людей, а також до втечі більше ніж 63 000 осіб в прикордонні райони східного Судану.

Раніше APnews також повідомляв, мігрантка з Афганістану звинуватила співробітників прикордонної служби Хорватії в груповому зґвалтуванні під час обшуку групи біженців на кордоні з Боснією.

"Згвалтування як знаряддя війни": в Ефіопії війська щодня ґвалтують тисячі дітей і жінок
"Згвалтування як знаряддя війни": в Ефіопії війська щодня ґвалтують тисячі дітей і жінок
"Згвалтування як знаряддя війни": в Ефіопії війська щодня ґвалтують тисячі дітей і жінок

Новини партнерів

У МОЗ розповіли, скільки українців готові щепити другою дозою AstraZeneca
В Україні праведникам миру виплатять президентську стипендію

Найпопулярніше за тиждень