Зеленський тисне на політиків через РНБО, порушуючи Конституцію, нардепів не можна покарати "за голосування" - правозахисник

Зеленський тисне на політиків через РНБО, порушуючи Конституцію, нардепів не можна покарати "за голосування" - правозахисник
Ексклюзив
Читать на русском

Володимир Чемерис нагадав, що Конституція України забороняє притягати до відповідальності нардепів за їх голосування в Раді.

Рішення Ради національної безпеки та оборони України щодо притягнення до відповідальності 236 чинних та колишніх народних депутатів, які у 2010 році підтримали так звані "Харківські угоди", спроба президента Володимира Зеленського вплинути на українських політиків. Про це в коментарі APnews розповів український громадський і політичний діяч, правозахисник Володимир Чемерис.

За його словами, стаття 80 Конституції України забороняє притягати до відповідальності чинних та колишніх народних депутатів за те, як вони проголосували у парламенті.

"У нас є стаття 80 Конституції, яка прямо говорить, що народний депутат не несе відповідальності за те, як він проголосував у Верховній Раді, тому згідно з Конституцією притягнути до відповідальності неможливо. Ця стаття поширюється не тільки на чинних нардепів, а й на колишніх. Коли людина набуває статусу депутата, то вона повинна голосувати як представник своїх виборців й по совісті, а не голосувати під тиском того, що його можуть притягнути до відповідальності за голосування після того, як він позбудеться статусу депутата", - пояснив експерт.

Водночас він нагадав, що президент Володимир Зеленський та РНБО неодноразово порушував Конституцію за вже відпрацьованою схемою, тому не виключено, що й в цей раз українська влада піде по неконституційному шляху.

"Необхідно враховувати, що у нас вже практично не працює Конституція, тому що президент вибрав таку схему, коли збирається Рада національної безпеки та оборони, приймає якісь рішення, потім президент вводить це рішення в дію своїм указом, хоча не має на це ніякого конституційного права. Це стосувалося й закриття трьох телеканалів, й позбавлення судді Конституційного суду статусу, й впровадження санкції щодо українських громадян. Тому не можна говорити, що всупереч Конституції не буде розпочато кримінальне провадження щодо депутатів", - вказав Чемерис.

Також він вважає, що рішення РНБО - спроба Зеленського вплинути на українську політику, а не боротьба за незалежність України, тому що Рада й зараз дозволяє іноземним військовим розташовуватися на території України.

"Я сам був причетний до прийняття Конституції в 1996 році та голосував проти того, щоб іноземні держави мали можливість розміщувати свої військові контингенти на території України, але за це проголосували, в тому числі й депутати від партії "Народний рух", які тоді були в Верховній Раді, тому що того вимагав тодішній президент Леонід Кучма. Зараз Рада періодично дає дозвіл на перебування в Україні іноземних військових. Очевидно, що в рішенні РНБО не йдеться про незалежність України. Це всього лише спосіб, за допомогою якого президент Зеленський хоче послати певний сигнал для українських політиків та депутатів, й таким чином впливати на українську політику та українських політиків", - підсумував правозахисник.

Як раніше повідомляв APnews, секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов 11 березня після засідання РНБО заявив, що Служба безпеки України займеться розслідуванням обставин ратифікації "Харківських угод" 2010-го року. За його словами, СБУ доручили з'ясувати, як 236 народних депутатів проголосували за "Харківські угоди", що стало одним з перших кроків до руйнування безпеки України. Пізніше юрист Олег Шрам вказав, що дане рішення РНБО є переслідуванням народних депутатів та порушує Конституцію України.

Новини партнерів

"Рома" вбила "Шахтар" за 4 хвилини". Реакція гравців і тренерів на розгром "гірників" в Римі
Три брати-іноземці організували в Києві "кімнату тортур", де калічили викрадених людей за гроші

Найпопулярніше за тиждень