Зеленський перевів валютні кредити українців в гривню: кого це стосується

Зеленський перевів валютні кредити українців в гривню: кого це стосується
Читать на русском

Мова йде про позичальників, які отримали кредити в іноземній валюті, але не змогли здійснити платежі, в тому числі, через збройну агресію проти України.

Зеленський підписав Закони, якими валютні кредити українців буде переведено в гривню. Їх у другому читанні підтримала Рада ще 13 квітня.

Про це APnews пише з посиланням на прес-службу ОП.

Мова йде про закони, які покликані захистити позичальників, які отримали споживчі кредити в іноземній валюті, але не змогли своєчасно здійснювати платежі за цими кредитами, серед іншого, через збройну агресію проти України.

Документи стосуються і кредитів на житло, і всіх споживчих кредитів. Зокрема передбачається:

  • що пробачаються штрафи, пені, неустойки та т. д;
  • протягом 10 років повинні бути погашені тіло кредиту і відсотки;
  • відчужувати житло можна не раніше 3 років після реструктуризації валютного кредиту.

Днем початку реструктуризації вважається день вступу в силу відповідного закону.

У Зеленського зазначили, що споживче, зокрема іпотечне, кредитування в іноземній валюті заборонене з 2011 року, проте низка позичальників має валютні кредити, які були видані ще за іпотечного буму 2006-2007 років.

"Оскільки з початком збройної агресії проти України та окупації частини території відбулися значні курсові коливання, це вдарило по здатності позичальників обслуговувати валютні кредити", - йдеться у повідомленні.

Тому тепер позичальники, які не мали простроченої заборгованості станом на 1 січня 2014 року або погасили її до дня реструктуризації, мають право скористатися умовами реструктуризації за законом, а саме: валютні зобов’язання конвертуються за середнім значенням між офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на день проведення реструктуризації, та офіційним курсом гривні до такої іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату надання кредиту.

Документ передбачає, що раніше сплачена неустойка зараховується в погашення тіла та процентів за кредитом, а відсотки, нараховані до дня реструктуризації, перераховуються за ставками депозитів у відповідній валюті.

Після реструктуризації кредит має бути погашений протягом 10 років, проценти за таким реструктуризованим кредитом сплачуються за ринковою ставкою в національній валюті – український індекс депозитних ставок у гривні за 12-місячними депозитами плюс 1%. Кредит можна погасити достроково у будь-який момент.

Раніше APnews писав, що Кабмін хоче скасувати право українців на два безкоштовних гектари землі.

Новини партнерів

Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції проти 12 "контрабандистів" і 95 компаній: список
На Полтавщині чоловік знущався над кішкою та вивішував її з вікна на мотузці: тварина втратила одне око

Найпопулярніше за тиждень