Збір підписів та електронне голосування: що прийняла Рада під виглядом закону про референдум

Збір підписів та електронне голосування: що прийняла Рада під виглядом закону про референдум
Ексклюзив
Читать на русском

Володимир Зеленський 9 червня вніс довгоочікуваний проект закону про референдум на розгляд Верховної Ради

Законопроект про всеукраїнський референдум - одне з головних передвиборних обіцянок президента Зеленського нарешті внесли до Верховної Ради. 9 червня, голова держави вніс його як невідкладний.

Остаточний варіант проекту закону затвердила робоча група парламенту з питань розробки законопроектів у сфері народовладдя ще 28 лютого, а з 4 березня стартувало його громадське обговорення.

У четвер, 18 червня, депутати підтримали документ в першому читанні, віддавши за нього 252 голоси.

Як в Україні будуть вирішувати питання національної важливості, як будуть працювати референдуми і про що взагалі йде мова в законопроекті про народовладдя - розбиралася редакція APnews.

Згідно з текстом законопроекту, не всі державні питання можуть стати предметом всенародного голосування. Так, на референдумі можна буде розглядати:

  • зміни в три розділи Конституції України - I "Загальні положення", III "Вибори. Референдум" і XIII "Внесення змін до Конституції";
  • питання загальнодержавного значення;
  • зміна території України;
  • припинення дії закону або окремих його положень.

При цьому на референдум не зможуть виносити питання, які:

  • суперечать Конституції, загальновизнаним принципам та нормам міжнародного права;
  • передбачають ліквідацію незалежності країни, порушують державний суверенітет і територіальну цілісність, створюють загрозу нацбезпеці, розпалюють ворожнечу;
  • пов'язані з законопроектами про амністію, бюджету та оподаткування;
  • належать до юрисдикції правоохоронних органів або судів.

Крім того, документ розширює перелік суб'єктів референдуму. Так, противниками або прихильниками теми референдуму можуть бути:

  • політичні партії;
  • громадські організації.

Референдуми пропонується проводити у вигляді електронного голосування, а для цього необхідно створити автоматизовану інформаційно-аналітичну систему. Водночас існує питання із забезпеченням захисту даних громадян і запобігання злому системи.

Законопроектом пропонується розширити юрисдикцію адміністративних судів на предмет референдуму. Документ встановлює термін конституційного провадження, який не може перевищувати 30 календарних днів.

Референдум за народною ініціативою

Щоб провести референдум з ініціативи українців необхідно:

  1. Зібрати підписи не менш як трьох мільйонів громадян з не менше ніж двох третин областей і не менш як по 100 000 в кожній.
  2. Документ подається до Центральної виборчої комісії, яка приймає рішення про проведення голосування;
  3. Президент повинен не пізніше ніж на п'ятнадцятий день після одержання рішення ЦВК видати указ про проведення референдуму. Документ повинен містити дату і питання, які виносять на голосування.

На такий референдум можуть виноситися питання, пов'язані з втратою чинності закону або окремих його положень. При цьому після затвердження більшістю учасників референдуму текст відповідного законопроекту, його вже змінити не можна

Референдум про зміни до Конституції

Референдум з цього питання призначає Президент України.

При цьому на подібному голосуванні лише затверджується законопроект про зміни до Конституції, який раніше прийняв український парламент.

Референдум по територіях

Подібний референдум призначає Верховна Рада відповідною постановою.

Згідно із законопроектом, всеукраїнський референдум про зміну території - це форма прийняття громадянами України, мають право голосу, рішення про затвердження закону про ратифікацію міжнародного договору про зміну території України, який до того моменту прийняв парламент.

Прийняте під час референдуму рішення, може бути змінено шляхом нового голосування не раніше ніж через три роки, а його результати не вимагають затвердження будь-яким держорганом.

Новини партнерів

Порошенко прибув до будівлі Печерського суду Києва
Деякі регіони України можуть знову повернутися до жорсткого карантину, - Ляшко

Найпопулярніше за тиждень