Зазіхнули на культурну спадщину: МЗС відреагувало на "закиди" РФ про "російського поета Шевченка"

Зазіхнули на культурну спадщину: МЗС відреагувало на "закиди" РФ про "російського поета Шевченка"
Читать на русском

Єдина в Україні державна установа Росії з функціями культурного представництва провела день пам'яті " російсько-українського поета Тараса Шевченка".

Російський центр науки і культури в Києві розпалив скандал, назвавши Тараса Шевченко "російсько-українським" поетом. Тепер МЗС України звинувачує РФ у "присвоєнні" його культурної спадщини поета. РНБО вже заявила, що розгляне питання про припинення роботи установи в Україні.

Про це APnews повідомляє з посиланням на коментар МЗС у відповідь на запит "Радіо Свобода".

Три тижні тому, 9 березня, Російський центр науки і культури в Києві провів захід, який назвав "Підбиття підсумків Міжнародного творчого конкурсу сучасних поетів в день пам’яті російсько-українського поета Тараса Шевченка".

Варто зазначити, що зазначена держустанова - єдина в Україні держустанова РФ з функцією культурного представництва.

"У зв’язку із маніпулятивними та зухвалими зазіханнями країни-агресора на історико-культурну і філософську спадщину Т.Г.Шевченка, наголошуємо, що національна самоідентифікація Кобзаря – непримиренного борця за національне і духовне відродження України, визволення нашої Батьківщини з-під гніту Росії – не може викликати жодних сумнівів.

МЗС заперечує будь-які російські наративи стосовно Т.Г.Шевченка", - наголосили у повідомленні.

Водночас, в Москві функціонує Національний культурний центр України від 1998 року, згідно з угодою між Кабміном та урядом Росії.

Варто зазначити, що Рада національної безпеки і оборони також відреагувала на свого роду "закид" про "російського поета Тараса Шевченка". Так, РНБО на запит журналістів відповіло, що розгляне питання припинення роботи Російського центру в Києві, якщо надійде подання від "президента або іншого суб’єкта законодавчої ініціативи".

Нагадаємо, як повідомляв APnews, Зеленський розширив список заборонених російських новинних сайтів.

Зазіхнули на культурну спадщину: МЗС відреагувало на "закиди" РФ про "російського поета Шевченка"

Новини партнерів

Результати довиборів в Раду: на Прикарпатті лідирує Вірастюк, у Донецькій області - Аксьонов
"Червона" зона карантину поповнилася новим регіоном - тепер їх 11

Найпопулярніше за тиждень