Застосування санкцій Зеленським - грубе порушення Конституції - адвокат

Застосування санкцій Зеленським - грубе порушення Конституції - адвокат
Читать на русском

Право на свободу думки і слова гарантується Конституцією.

Застосування санкцій проти народного депутата України Тараса Козака є грубим порушенням Конституції України. Про це в ексклюзивному коментарі APnews повідомив адвокат і екс-радник голови ГБР Олег Шрам.

Про це йдеться в тексті самого Закону України "Про санкції", пояснив адвокат. Справа в тому, що в переліку осіб і організацій, проти яких можуть застосовуватися санкції немає громадян України. Причому список тих, по відношенню до кого можуть застосовуватися санкції, наведено на самому початку закону (частина 2 статті 1).

"Крім того, в даний час відсутня будь-яка інформація про те, що громадянин України Козак і його ж телеканали як юридичні особи притягнуті до кримінальної відповідальності за здійснення терористичної діяльності, не кажучи про наявність вироку суду", - зазначив Олег Шрам.

Таким чином стає очевидно, що застосування санкцій в даній ситуації є протиправним. Більш того, незаконне застосувати санкції накладається ще й на порушення Конституції України. Адже в статті 22 головного документа держави зазначено, що конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. А право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань є конституційним правом.

Таким же право є і право на вільну підприємницьку діяльність, а також право володіти і розпоряджатися своєю власністю. "Жоден громадянин України не може бути обмежений у своїх конституційних правах інакше, ніж на підставах, у спосіб та в порядку, встановлених Конституцією і законами України", - зазначив Олег Шрам.

Також адвокат зауважив, що якщо Україна все ще залишається правовою державою, як стверджує перша стаття нашої Конституції, то президентський указ повинен бути негайно скасований.

Відзначимо, що з критикою протиправного рішення президента Зеленського виступив і глава союзу журналістів. Причому Сергій Томіленко також заявив, що подібне нарущенія міжнародних стандартів і українського законодавства стане шоком для міжнародних партнерів.

Новини партнерів

"Коли вся країна почула "Я ваш вирок" - ми не знали, що це про ЗМІ" - Апасов про блокування телеканалів Зеленським
"Наступ на правду": власник телеканалів "112 Україна", NewsOne та Zik назвав указ Зеленського незаконним

Найпопулярніше за тиждень