За рік, після звільнення директора Труби, в ДБР не створили комісію, щоб обрати нового

За рік, після звільнення директора Труби, в ДБР не створили комісію, щоб обрати нового
Читать на русском

Вся робота слідства ДБР зводиться до одноепізодних проваджень. У зв'язку з цим виникає питання: чи потрібне українцям таке бюро?

За рік, після звільнення директора Романа Труби, в ДБР не створили комісію, щоб обрати нового главу бюро. Про це повідомляє APnews з посиланням на заяву екс-радника глави ДБР Олега Шрама.

Коментуючи спробу реформи ДБР, експерт нагадав, що рік тому Рада прийняла Закон №305-IX про перезавантаження бюро, де були передбачені наступні кроки:

  • звільнення директора бюро Труби та його заступників;
  • зміна статусу ДБР з центрального органу виконавчої влади на державний правоохоронний орган;
  • проведення у термін до 4-х місяців конкурсу на посаду директора Бюро;
  • передача ДБР від зовнішньої конкурсної комісії, в яку входило по 3 представники від Президента, ВРУ і КМУ, повноважень на проведення конкурсів на всі посади, крім директора і керівників підрозділів внутрішнього контролю;
  • скасування т.зв. колегіальності у прийнятті рішень керівництвом Бюро і введення принципу єдиноначальності.

Однак через рік після прийняття закону, - підкреслив Олег Шрам, - більшість цих положень так і не були реалізовані.

Зокрема, описуючи нинішній стан справ в бюро, експерт вказав на наступні факти:

  • Труба звільнений 28.12.19, а конкурсна комісія, яка повинна обрати нового директора, навіть не створена;
  • конкурси ДБР на всі посади, починаючи від першого заступника директора Бюро до рядових посад в теруправліннях, перетворилися на фарс, все відбувається в ручному і в абсолютно закритому режимі;
  • замість встановленої у Законі єдиноначальності нові «керівники» ДБР придумали якусь колегію, очевидно для відходу від персональної відповідальності за прийняті рішення.
  • незаконні звільнення внаслідок нібито скорочення посад держслужби та проведення нових «конкурсів» стало у ДБР повсякденністю;
  • незрозумілі та невиправдані закупівлі коштом бюджету;
  • відсутність системних і значущих розслідувань, а вся робота слідства зводиться до одноепізодних проваджень, в яких переважно розслідуються факти ухилення від військової служби та злочини, вчинені рядовими співробітниками правоохоронних органів (за рідкісним винятком керівниками середньої ланки);
  • результати розслідувань злочинів проти правосуддя (незаконні затримання, притягнення завідомо невинних до кримінальної відповідальності, порушення права на захист і т.д.) знаходяться практично на нулі.

У зв'язку з цим, Олег Шрам підняв цілком резонне питання: чи потрібно українцям таке ДБР?

«Чи потрібен нашій державі та нашим громадянам такий державний правоохоронний орган, що отримується в рік з бюджету майже 1,5 млрд. грн. (У наступному заплановано 2,4 млрд. грн.), а на виході є інструментом, використовуваним окремими особами та групами для задоволення своїх приватних і далеко не благих інтересів?», - зазначив фахівець.

Раніше APnews повідомляв, ДБР всупереч закону відмовилося розкрити склад конкурсної комісії з вибору першого заступника директора Бюро.

Новини партнерів

В Японії хочуть повністю заборонити автомобілі з ДВЗ
Частину Ейфелевої вежі продали на аукціоні за 328 тисяч доларів

Найпопулярніше за тиждень