Японія знову перевела Південні Курили у статус "незаконно окупованих"

Японія знову перевела Південні Курили у статус "незаконно окупованих"
Читать на русском

Токіо офіційно називатиме південні Курильські острови "споконвічною територією Японії, що знаходяться під незаконною окупацією".

У Японії 31 березня оприлюднили проект "Синьої книги з дипломатії" на 2022 рік. Курильські острови в "Синій книзі" описані як "території, які є невід'ємною частиною Японії, але зараз незаконно окуповані Росією". Пише APnews.

Таким чином Токіо офіційно називатиме південні Курильські острови "споконвічною територією Японії, що знаходяться під незаконною окупацією".

Водночас у дипломатичному документі зазначено про неможливість територіальних переговорів у ситуації, що склалася. Це пов'язано з масштабним вторгненням Росії на територію України.

Додамо, що на початку березня глава МЗС Японії Есімас Хаясі на виступі в парламенті назвав ці території "споконвічно японськими". Потім на окремій пресконференції він заявив, що вони "незаконно окуповані". Після цього Москва фактично припинила мирні переговори.

Довідка

Японія претендує на чотири південні острови Курильської гряди. Ці території простягаються від мису Носаппу на півострові Немуро, до них входять острови Хабомаї, Шикотан, Кунашир та Ітуруп.

З кінця Другої світової війни, коли вони були анексовані Радянським Союзом, а японці були з них виселені. 1956 року Москва і Токіо підписали декларацію про завершення військових дій, проте мирний договір так і не був укладений.

До 2003 року японська дипломатія офіційно називала острови "незаконно окупованими", а до 2012 року - "споконвічними землями". З 2012 року уряд уникав таких формулювань, сподіваючись досягти компромісу з Росією.

Японія знову перевела Південні Курили у статус "незаконно окупованих"

Новини партнерів

Під завалами Миколаївської ОДА знайдено вже 19 загиблих
У Росії призовуть до армії 134,5 тисячі людей

Найпопулярніше за тиждень