Якщо припинити допомагати бездомним, на вулицях Києва з’являться злочинці, які існують на рівні інстинктів, - психолог

Якщо припинити допомагати бездомним, на вулицях Києва з’являться злочинці, які існують на рівні інстинктів, - психолог
Ексклюзив
Читать на русском

Люди, які не мають даху над головою, можуть опуститися до рівню інстинктів, якщо у них відібрати те, що забезпечує хоча б мінімальне відчуття захищеності.

Директор департаменту соціальної політики КМДА Руслан Світлий висловив думку, що безпритульні українці повинні відчувати нужду, аби не звикати до відсутності комфортних умов життя. При цьому, він попередив волонтерів про притягнення їх до відповідальності через те, що вони «загодовують» безхатченків у парках і скверах під час карантину.

Редакція APnews поспілкувалась з психологом, щоб він пояснив, чи справді виправдовує мета такі жорсткі засоби.

Психолог Ірина Басиста розповіла нам, що люди, які не мають даху над головою, можуть опуститися до рівню інстинктів, якщо у них відібрати те, що забезпечує хоча б мінімальне відчуття захищеності.

"Це не робоча ідея, оскільки у кожної людини є базові потреби – їжа, сон і так далі. Це найголовніше в «піраміді маслоу» – те, що забезпечує відчуття хоча б мінімальної безпеки. Якщо забрати навіть це і не допомагати таким людям, вони будуть повертатися до рівню інстинктів, головна мета буде – добути", - наголосила Басиста.

За її словами, якщо залишити безпритульних людей без допомоги і забезпечення елементарними речами, - на вулицях побільшає злодіїв, які просто намагатимуться прогодувати себе.

"Їм десь потрібно їсти, спати, бути в теплі. Отже, якщо ми припинимо допомагати в таких елементарних речах, то практично відразу підвищиться рівень нападів, злочинності. Це все підірве їхнє відчуття захищеності і безпеки, яке і так на найнижчому рівні.

Психіка так влаштована, що наша основна задача – вижити, тому запропонований паном Світлим спосіб не піде на користь ситуації", - запевнила психолог.

За її словами, рівень взаєморозуміння між безхатченками і соціально захищеними громадянами можна порівняти з рівнем взаєморозуміння маленької дитини і дорослого.

Забезпечені люди, яким не доводиться жити на рівні інстинктів, можливо, ніколи не зрозуміють тих, кого життя змусило скидатися вулицями.

"Якщо людина опинилася на такому рівні, то в її житті десь на початку щось пішло не так і тому громадянам, які соціально захищені, з більшим рівнем достатку, які живуть в інших умовах, складно зрозуміти, як людина опинилася на найнижчому рівні життя, як вона мислить. Вони говорять різними мовами", - резюмувала психолог.

"Ці люди, в першу чергу, мали якісь причини, чому вони стали жебраками або почали вживати алкоголь. Вони самостійно, без допомоги якоїсь іншої людини, не можуть прийняти рішення. Таких людей потрібно не кидати, а навпаки – протягнути руку допомоги, ініціювати", - додала вона.

Як повідомляв APnews, у КМДА закликали не "загодовувати" безхатченків.

Новини партнерів

У Москві мільярдер наклав на себе руки
У Харкові не будуть запускати метро 12 травня - Кернес

Найпопулярніше за тиждень