Якими препаратами в Україні офіційно лікують пацієнтів з COVID-19 та чому деякі з них заборонили за кордоном

Якими препаратами в Україні офіційно лікують пацієнтів з COVID-19 та чому деякі з них заборонили за кордоном
Ексклюзив
Читать на русском

Деякі препарати, що їх досі використовують в Україні, вже отримали негативну оцінку у багатьох країнах, де їх заборонено використовувати у лікуванні COVID-19

Ми не відкриємо секрет, якщо скажемо, що єдиного протоколу лікування коронавірусу наразі у світі немає. Але ж COVID-19 все ж лікують. Чим його лікують, скільки коштують ці ліки та від яких препаратів, що використовуються в Україні, вже відмовились в інших країнах - розповідає APnews.

Ми звернулись у МОЗ з офіційним запитом з проханням надати список препаратів для лікування. У відомстві пояснили, що відповідний перелік є у відкритому доступі. Насправді, на сайті МОЗ є наказ від 2 квітня 2020 року №762, який передбачає порядок лікування коронавірусної хвороби в Україні. Згідно з протоколом, що додано до наказу, коронавірус зараз лікують декількома препаратами, у тому числі й антибіотиками.

У МОЗ наголосили, що затверджене документами лікування призначене протистояти COVID-19, але наразі відсутнє специфічне противірусне лікування коронавірусної хвороби. Так, клінічний протокол містить інформацію щодо лікарських засобів, які зареєстровані з іншими показаннями або не зареєстровані в Україні, але застосовуються для лікування окремих груп пацієнтів з коронавірусною хворобою.

Важливо! Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я, препарати та сам процес лікування визначає лікар окремо для кожного пацієнта. Дана стаття призначена для інформування населення щодо препаратів, які офіційно використовуються для лікування COVID-19 в Україні.

Так, в процесі лікування використовують лікарські засоби гідроксихлорохін, хлорохін, лопінавір/ритонавір. Також ремдесивір, озельтамівір та тоцилізумаб. Призначення лікарських засобів здійснюється з урахуванням індивідуального перебігу захворювання, супутньої патології, наявності протипоказань та за умови отримання інформованої згоди пацієнта.

Розглянемо окремо кожен препарат та його вартість на ринку.

Гідроксихлорохін - антипротозойний та протиревматичний препарат. Має протизапальну, протиалергічну та бактерицидну дію, що пов'язана з порушенням процесів реплікації ДНК у клітинах малярійних плазмодіїв. Найчастіше застосовується для профілактики та лікування малярії. Випускається у таблетках, приймається перорально. Коштує приблизно 450 гривень.

Станом на 23 березня перевага лікування гідроксихлорохіном у порівнянні зі шкодою для здоров'я є до кінця не вивченою.

Національний інститут охорони здоров’я США із квітня 2020 року рекомендує не вживати гідроксихлорохін, який пропагував президент Дональд Трамп у березні 2020, після того, як у великому дослідженні було зафіксовано більше смертей через прийом препаратів.

Хлорохін - також антипротозойний та антиревматичний препарат, що застосовують для профілактики та лікування малярії. Коштує приблизно 965 гривень.

Китайські лікарі у перших пошукових дослідженнях продемонстрували інгібування (пригнічення, - прим.ред) хлорохіном розвитку вірусу SARS-CoV-2. У той же час, дослідження хлорохіну у 81 госпіталізованих людей у ​​Бразилії було припинено. Близько 40 хворих з коронавірусом отримували дозу 600 міліграм протягом 10 днів. На шостий день лікування 11 з них померли, що призвело до негайного припинення випробувань.

Лопінавір/ритонавір - синтетичні противірусні препарати, застосовують для лікування ВІЛ-інфекції як комбінована терапія (з двох препаратів). Ціна приблизно 3700 гривень.

У 2014 році вивчалась ефективність лопінавіру проти вірусу папіломи людини. Національний центр фармаконагляду Франції повідомив, що лікування коронавірусної інфекції гідроксихлорохіном та комбінацією противірусних препаратів лопінавір/ритонавір призводило до небажаних ускладнень, зокрема для серцево-судинної системи.

Ремдесивір - синтетичний противірусний препарат. Згідно даних лабораторних досліджень, ремдесивір ефективний щодо низки вірусів, зокрема щодо збудників близькосхідного коронавірусного респіраторного синдрому та тяжкого гострого респіраторного синдрому. Ремдесивір як експериментальний препарат застосовували під час епідемії гарячки Ебола в Західній Африці у 2014—2016 роках, проте ефективність ремдесивіру в лікуванні гарячки Ебола та інших хвороб, спричинених філовірусами не була доведена. Ціна флакона ремдесивира варіюється від 390 до 520 доларів (10000 - 14000 гривень).

В січні 2020 року китайські науковці, які проводили клінічні дослідження 30 противірусних препаратів на предмет їхньої активності щодо коронавірусу, повідомили, що за результатами їхніх досліджень хороший інгібувальний ефект мав ремдесивір, а також хлорохін та лопінавір/ритонавір.

Активна форма ремдесивіру у клінічних дослідженнях виявила ефективність у лікуванні котячого коронавірусу.

Тоцилізумаб - синтетичний лікарський препарат. Застосовується при ревматоїдному та при ювенільному артриті. Ціна стартує від 4200 гривень.

У березні 2020 року під час пандемії коронавірусної хвороби в Італії, яка стала однією з найбільш постраждалих від пандемії країн, з'явились повідомлення про ефективність тоцилізумабу проти коронавірусної хвороби. Проте на думку частини оглядачів, тоцилізумаб мав ефект лише у невеликої групи хворих, та непридатний для широкого застосування під час епідемії, в іншому випадку його ефективність виявили б ще на початку поширення епідемії китайські лікарі.

Наразі виробник препарату ініціював проведення рандомізованого, подвійного сліпого клінічного дослідження для оцінки безпеки та ефективності препарату при цій хворобі.

Озельтамівір - лікарський препарат, розроблений для лікування грипу. Озельтамівір є противірусним засобом. Патентована назва, яка зареєстрована на сьогодні у Державному реєстрі лікарських засобів України - Таміфлю. Середня ціна від 450 до 1900 гривень.

Препарат використовували під час епідемії свинячого грипу H1N1 (2008-2009 роки), проте станом на жовтень 2009 року, лише 39 з більш ніж 10000 зразків випробування лікування свинячого грипу по всьому світу показали опір озельтамівіру.

У МОЗ відмічають, що все ще існує обмежена інформація щодо взаємодії лікарських засобів. А також те, що наявні публікації щодо відсутності переваг ефективності застосування зазначених лікарських засобів. Тому наголошують, що оцінку, користь/ризик того чи іншого препарату слід проводити індивідуально. Тому не слід без консультації застосовувати будь-який препарат навіть для профілактики.

Читайте також:

Новини партнерів

У Херсонській ОДА хочуть збільшити кількість військових в регіоні
"Манчестер Сіті" виграв суд і зіграє в Лізі Чемпіонів

Найпопулярніше за тиждень