Яким буде курс долара після "антиколомойского" закону: економісти розповіли, що чекає Україну

Яким буде курс долара після "антиколомойского" закону: економісти розповіли, що чекає Україну
Ексклюзив
Читать на русском

Редакція APnews дізналася в економістів, що ж буде з курсом долара після прийняття "антиколомойского" закону.

Закон про банки або так званий антиколомойский закон - один з документів, на прийнятті яких наполягає Міжнародний валютний фонд для підписання нової програми фінансування. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, Україна отримає два транші по 1,75 мільярда доларів до кінця поточного року. При цьому він вказав, що загальна сума за програмою EFF становить 8 млрд доларів, тому сума траншу залишається предметом дискусії.

Крім того, МВФ повинен перерахувати Україні гроші після того, як програму фінансування схвалить Рада директорів фонду, що станеться після прийняття банківського закону. Документ повинен стати перешкодою для повернення на ринок банків, які збанкрутували та були націоналізовані.

Редакція APnews дізналася в економістів, що ж буде з курсом долара після прийняття "антиколомойского" закону.

За словами Сергія Фурси, якщо співпраця з МВФ продовжиться, то курс валют істотно не зміниться.

"Якщо співпраці не буде, то курс валют спрогнозувати буде дуже складно. Нас чекає економічна катастрофа", - зазначив експерт.

При цьому він вказав, що до кінця року немає ризиків, щоб курс істотно впав нижче 30 гривень.

"Те, що зараз відбувається в парламенті, всі ці проштовхування закону по Ситнику і НАБУ - це все суперечить програмі МВФ, тому нас, швидше за все, чекає затримка у співпраці. Чи позначиться ця затримка на курсі долара, чи ні залежить від її терміну", - пояснив Фурса.

Читайте також:

У свою чергу, Олексій Плотніков вказав, що курс валют формується попитом і пропозицією, тому зв'язку між курсом та "антиколомойским" законом він не бачить.

"В принципі, я не бачу якогось особливого взаємозв'язку "антиколомойского" закону та курсу долара. Ні у Коломойського, ні у близького до Коломойського оточення немає механізму для того, щоб його розбовтати. Курс долара формується попитом і пропозицією, а зараз навіть пропозиція трохи вище стала", - розповів Плотніков.

При цьому він вказав, що на курс долара може вплинути карантин або жорстка відмова від співпраці з МВФ.

"Я думаю, що "антиколомоский" закон приймуть, тому ми тут повинні думати не про чіткі гарантії грошей МВФ. Була заява про два транші на загальну суму в 3 мільярди доларів на кінець року. Де обіцяна екстрена допомога МВФ для боротьби з коронавірусом та за іншими програмами? Ось це точка, в якій можуть бути проблеми з грошима для країни ... Якщо відбудеться щось неймовірне й МВФ відмовиться від співпраці, то почнеться більш стрімка девальвація і курс вийде за параметр 30", - підсумував економіст.

Як раніше повідомляв APnews, президент України Володимир Зеленський заявив, що без підтримки Міжнародного валютного фонду Україна чекає банкрутство

Новини партнерів

В Україні анонсували ще 11 спецрейсів для повернення громадян з-за кордону
Туристична галузь України втратить 1,5 мільярди доларів через коронавірус, - Кабмін

Найпопулярніше за тиждень