Як повернути гроші за квиток, якщо організатор переносить подію на невизначений термін в період карантину - юрист

Як повернути гроші за квиток, якщо організатор переносить подію на невизначений термін в період карантину - юрист
Ексклюзив
Читать на русском

Не всі організатори подій доброчесні, деякі починають «пудрити» голову своїм клієнтам. Але повернути свої гроші можливо і це не дуже складно.

У зв’язку з введенням карантину в Україні було перенесено багато концертів, спортивних подій, бізнес-зустрічей та інше. Виникає питання: що ж робити тим, хто подбав про відвідування заходів завчасно та придбав квиток на подію, яка наразі перенесена чи скасована?

Можна почекати повідомлення організатора про перенесення та призначення нової дати події, але чи підходить такий варіант всім? Другий варіант - повернути гроші за свій квиток. Однак є ймовірність зіткнутися з проблемою: не всі організатори доброчесні, деякі починають «пудрити» голову своїм клієнтам, переносити подію не невизначений термін, щоб зберегти свою виручку.

APNews звернувся до юристів, щоб дати відповідь на вищевказані питання. З коментарем нам допоміг Ілля Вишневецький - молодший юрист компанії Investment Service Ukraine.

"Повернути свої гроші можливо і це не дуже складно. Подібні питання врегульовані Законом України «Про захист прав споживачів». Так, стаття 10 цього Закону передбачається повернення квитка, але тільки в тому разі, якщо подія була скасована чи перенесена на іншу дату організатором або якість послуги значно змінилася і не відповідає заявленому раніше. Важливо пам’ятати й те, що якщо причина повернення - зміни ваших планів, втрата або псування квитка - компенсації чекати не варто, так як це не передбачено законом", - зазначив Вишневецький.

При цьому він уточнив, що купуючи квиток, глядач укладає договір з організатором заходу про надання розважальної культурно-видовищної послуги, істотні умови якого викладені в квитку (місце і час проведення, назва заходу), і можуть деталізуватись в офіційних афішах. І якщо організатор не зміг надати цю послугу в зазначені терміни/місці - він порушує істотні умови, які обумовлені в придбаному квитку, та клієнт має право вимагати розірвання договору, вимагати повернення грошей за квиток (за номіналом).

"У разі, якщо подію було перенесено, задля повернення коштів потрібно отримати від організатора інформацію про перенесення події. Після цього потрібно у письмовій формі повідомити організатора про повернення грошей за квиток (при обов’язковій наявності оригіналу квитка). Тоді організатор повинен повідомити клієнта про порядок та строк повернення коштів", - пояснив юрист.

Також він заявив, що після перенесення події на нову дату можливо за письмовою заявою повернути кошти у офлайн касах. Але обов’язково потрібно пам’ятати, що повернення грошових коштів є обов’язком не квиткового оператора, а безпосередньо організатора заходу, тому звертатися потрібно до останнього.

Читайте також:
Що робити, якщо вас звільнили або відправили "за свій рахунок" через карантин - поради юристів

Новини партнерів

Область, де не зафіксовано Covid-19, перекриє половину трас, що зв’язують її з рештою України
Поговорив з Зеленським: Кличко прокоментував VIP-палати для чиновників

Найпопулярніше за тиждень