Як перевтома розхитує імунітет і скільки масок потрібно дитині на день: 12 порад лікаря-інфекціоніста батькам школяра

Як перевтома розхитує імунітет і скільки масок потрібно дитині на день: 12 порад лікаря-інфекціоніста батькам школяра
Ексклюзив
Читать на русском

В матеріалі APnews – прості поради, які допоможуть імунітету вашої дитини працювати на її здоров'я.

Кожного року, з настанням осінньо-зимового періоду, а разом з ним і сезонних захворювань, у всіх батьків гостро постає ключове питання – як захистити свою дитину від інфекції? Цього року ситуація загострюється ще й епідемією коронавірусу, через що батьки починають бити на сполох, дитсадки, школи й університети зачиняються тільки-но відкрившись, і при цьому ми не маємо найменшої гарантії, що доступна вакцина від COVID-19 з'явиться у найближчий час.

Редакція APnews поспілкувалася з лікарем-інфекціоністом Тетяною Логіновою на предмет того, як батькам вберегти здоров'я своїх дітей від інфекції. Далі в матеріалі – прості поради, які допоможуть імунітету вашої дитини працювати на її здоров'я.

Режим = здоров'я

По-перше, у дитини має бути здоровий спосіб життя, наголошує лікар-інфекціоніст.

  • Дитина має в один і той же час вставати вранці і лягала спати ввечері (але не пізніше 9 години). Перед сном обов'язково потрібно провітрювати кімнату дитини.
  • Також важливо обмежити користування дитини гаджетами (телефоном, комп'ютером), адже це збуджує нервову систему та напружує зір, що погано впливає на стан дитини.
  • Режим харчування обов'язково має бути, тобто дитина повинна їсти по годинам – вранці в один і той же час, перекус на перерві в школі, обід, полуденок і вечеря.

Сніданок – 8:00
Перекус – 11:00
Обід – 13:00
Полуденок – 16:00
Вечеря – 19:00

"Наш шлунок так влаштований, що шлунковий сік виділяється в один і той же час і якщо дитина не їсть вчасно, то у неї може утворюватися спочатку гастрит, а потім виразка шлунку.

Харчування має бути раціональне і збалансоване. Одна частина – це білки, одна частина – жири і чотири частини вуглеводів. Дітям не можна бути вегетаріанцями, тому, що в овочах немає всіх амінокислот, які є у білковій їжі тваринного походження. Дітки, яких батьки змалку привчають до їжі лише рослинного походження, частіше хворіють на інфекційні хвороби, це вже давно доведено", - наголосила Тетяна Логінова.

  • Потрібно обов'язково щоб діти перебували на свіжому повітрі не менше двох годин на день.
  • Не менш важливий і емоційний стан дитини. Батьки повинні приділяти достатньо часу своїй дитині, читати з нею книги, грати в ігри. Спілкування батьків з дітьми – дуже важливе.
  • В школі вже зовсім інша "наука" – гігієна дітей і підлітків. Там існує так званий "повітряний режим". Важливо, щоб кожна дитина мала індивідуальну пляшку з водою і не пила у сусіда.
  • Перевтома, нервова система, імунітет – взаємопов'язані речі

"Важливо, щоб діти не перевтомлювалися під час виконання уроків. Щоб у дитини не було постійного відчуття, що вона чогось не встигає, щоб не було відчуття провини. Такі речі також дуже погано впливають на нервову систему, а нервова система в свою чергу розхитує імунітет", - пояснює лікарка.

  • Влітку завжди потрібно загартовувати дітей.
  • Фізкультурні вправи також обов'язково мають бути в житті дитини, це також підвищує імунітет.
  • Важливо уникати скупчення дітей в одному місці, тримати дистанцію.

"Дітки у нас, в більшості випадків, вакциновані і від туберкульозу (БЦЖ), і від кору. Вважається, що якщо у дитини є щеплення від туберкульозу і кору, то вона менш вразлива до коронавірусу. Такі думки зараз витають у головах наших вчених", - наголосила інфекціоніст.

Життя в умовах коронавірусу

Найрозповсюдженіше питання цього навчального року – скільки масок повинно бути у дитини?

"Маску потрібно змінювати кожні дві години. Її варто одягати навіть в ліфт. Ми прийшли додому, помили руки, зняли маску, знову помили руки, продезінфікували їх і потім, коли потрібно буде, одягаємо вже іншу, нову маску. Так має бути в ідеалі. Маска виконує функцію "захищати" протягом двох, максимум трьох годин.

Дитині на день, у школі, як мінімум, потрібно мати дві-три маски", - пояснила Логінова.

Чи безпечно вакцинувати дитину від інших хвороб під час епідемії коронавірусу?

"Так, безпечно. Зараз рекомендують вакцинуватися від грипу, від пневмонії, філококова вакцина. Після літа, коли діти набралися здоров'я, це буде сприяти виробленню антитіл.

Також важливо, щоб календар щеплень, який у нас є, був додержаний кожною сім'єю й кожною дитиною", - наголосила Тетяна Логінова і додала, що це досить прості поради, але якщо їх дотримуватися і привчати дитину до режиму, здорового харчування та фізичної активності, то її організм буде більш стійким до інфекційних захворювань.

Читайте також:

Новини партнерів

У Київській області 23 школи повністю перевели на дистанційне навчання
У Мінську почались нові протести: є постраждалі та затримані, силовики застосували водомет

Найпопулярніше за тиждень