Вперше в історії марсохід зміг отримати кисень з атмосфери Марса

Вперше в історії марсохід зміг отримати кисень з атмосфери Марса
Читать на русском

Випробування приладу в польових умовах пройшли успішно.

Марсохід Perseverance вперше в історії досліджень Червоної планети зміг перетворити місцеву атмосферу в кисень. Про це APnews повідомляє з посиланням на офіційний сайт NASA.

Як стало відомо, серед різних вимірювальних приладів на борту марсохода знайшлося місце і експериментальному приладу MOXIE. Mars Oxygen In-situ Resource Utilization Experiment (саме так розшифровується абревіатура) - це прилад "розміром з тостер", в чиє завдання входить перетворення багатої вуглекислим газом атмосфери Марса в кисень.

Атмосфера Марса на 96% складається з вуглекислого газу, і MOXIE вміє відокремлює атоми кисню від молекул вуглекислого газу. При цьому в атмосферу планети викидається залишковий продукт - окис вуглецю (чадний газ). Для такого перетворення, однак, потрібні високі температури - близько 800 градусів за Цельсієм.

В рамках експерименту MOXIE вдалося добути близько 5 грам кисню. Цей обсяг здатний забезпечити людині до 10 хвилин дихання. Максимум же, на який здатний цей прилад - 10 грам кисню на годину. Втім, тепер фахівці сподіваються, що в майбутньому ця технологія допоможе добувати і зберігати кисень для ракет безпосередньо на Марсі.

У NASA результати успішного експерименту назвали "багатообіцяючими". Очікується, що MOXIE витягне кисень ще як мінімум дев'ять разів протягом найближчих двох років або - одного марсіанського року.

Раніше APnews повідомляв, що вертоліт Ingenuity вперше в історії здійснив контрольований політ в атмосфері Марса. Вертоліт зміг злетіти на висоту близько трьох метрів.

Новини партнерів

У Києві водій елітного авто врізався в стовп, мало не знісши зупинку з людьми, - відео
Денісова засудила VIP-камери в СІЗО для в'язнів: це дискримінація

Найпопулярніше за тиждень