ВООЗ: у світі одночасно розробляють понад 20 вакцин від коронавірусу

ВООЗ: у світі одночасно розробляють понад 20 вакцин від коронавірусу
Читать на русском

За декілька тижнів в ВООЗ пообіцяли оприлюднити результати тестування понад 20 вакцин від нового коронавірусу.

Світові фахівці зараз розробляють більше ніж 20 вакцин від нового коронавірусу. Перші результати очікуються через декілька тижнів, заявив на брифінгу в Женеві генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебрейесус.

“Більш як 20 вакцин знаходяться зараз у світі в процесі розробки, і кілька терапевтичних засобів проходять клінічні випробування”, — сказав він, додавши, що перші результати очікуються “через декілька тижнів”.

Глава ВООЗ стурбований у зв’язку зі зростанням кількості хворих та збільшенням числа країн, в яких виявлені випадки зараження. Разом з тим, за його словами, “поки немає свідчень, що вірус легко поширюється”, тому його ще можна зупинити. Закликавши країни до “агресивних” заходів в боротьбі з поширенням вірусу, він водночас підкреслив, що “в даний час головний ворог — це не коронавірус як такої, а страх, чутки й стигматизація”.

Додамо, що ВООЗ підвищила оцінку ризику поширення і впливу хвороби до “дуже високого” на глобальному рівні. Раніше цей рівень розцінювався в ВООЗ як “високий”.

Нагадаємо, раніше глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебрейесус заявляв, що спалах коронавірусу має потенціал перерости в пандемію, організація готова надати допомогу всім країнам для підготовки до боротьби з нею.

“Наш сигнал полягає в тому, що у коронавірусу є потенціал стати пандемією, і ВООЗ надає інструменти, щоб допомогти кожній країні підготуватися відповідним чином”, — наводить його слова пресслужба організації в Twitter.

Гебрейесус заявив, що найбільшу стурбованість зараз викликає поширення нового коронавірусу за межами Китаю. Він зазначив, що за останні дві доби поза межами КНР зареєстровано більше хворих, ніж усередині цієї країни.

“Те, що відбувається в решті світу (за межами Китаю) викликає зараз найбільшу заклопотаність”, — сказав він. Глава ВООЗ повідомив, що поза межами КНР, в 44 країнах, зареєстровано 3474 випадки хвороби, викликаної новим коронавірусом. Померло 54 людини. “За останні два дні число повідомлень про нових хворих в решті світу перевищило число випадків в Китаї”, — зазначив він.

Гендиректор ВООЗ звернув увагу на те, що в ряді країн, які взяли заходи щодо стримування вірусу, протягом двох тижнів не зафіксовано нових випадків захворювання. Це Бельгія, Камбоджа, Індія, Непал, Філіппіни, Росія, Шрі-Ланка і В’єтнам.

“Всі ці країни різні. Але кожна продемонструвала, що рішучі ранні заходи можуть запобігти поширенню вірусу, поки він не набрав силу”, — констатував глава ВООЗ. Він підкреслив, що під час відсутності вакцини від нового захворювання слід вдаватися до тих же способів захисту від інфекції, що і для захисту від грипу, зокрема ретельно мити руки. За його словами, подальший розвиток ситуації залежить від того, які кроки робляться для боротьби з коронавірусом.

Нагадаємо, Міністерстві охорони здоров’я Ісландії підтвердило перший випадок зараження коронавірусом в країні.

Новини партнерів

Кодування всіх національних телеканалів в Україні повністю знімуть - Зеленський
Перший інфікований COVID-19 зафіксований в Ісландії

Найпопулярніше за тиждень