ВООЗ: дані по Індії про зараження 330000 людей в добу "тривожно занижені", ситуація критична

ВООЗ: дані по Індії про зараження 330000 людей в добу "тривожно занижені", ситуація критична
Читать на русском

Індійський варіант вимагає посиленого відстеження та аналізу, а збір даних повинен здійснюватися прозоро

Головний науковий співробітник Всесвітньої організації охорони здоров'я заявила, що офіційні цифри смертей і зараження на тлі стрімкого зростання показників занадто занижені, схарактеризувавши ситуацію в Індії як «дуже тривожну».

Про це повідомляє APnews з посиланням на WashingtonPost

Сумья Свамінатан закликала владу Індії краще структурувати передачу інформації про хворих, щоб з'ясувати справжню кількість інфікованих та померлих від коронавірусу.

"Наразі ситуація дуже тривожна. Щоденна кількість випадків захворювання і смертей, які ми спостерігаємо сьогодні в Індії та інших країнах в регіоні Південного Сходу, викликає у нас серйозне занепокоєння. Ми також розуміємо, що зараз всі цифри занижені, тому уряди повинні активізувати свої сили, щоб повідомляти фактичні показники", - повідомила вона в інтерв'ю ANI.

На брифінгу ВООЗ Марія Ван Керхов заявила, що індійський варіант Covid-19, який вперше виявили торік, викликає занепокоєння на глобальному рівні через легке поширення.

Сумья Свамінатан додала, що варіант з Індії вимагає посиленого відстеження та аналізу, а збір даних повинен здійснюватися прозоро.

"Це обов'язково потрібно зробити. Чим точніше дані, тим краще буде політика по боротьбі з пандемією у світі. Пам'ятаймо, що люди помирають не тільки від Covid, але і від інших хвороб, а пандемія не дає можливості отримати доступ до повноцінного медичного обслуговування".

Зараз в Індії проводяться дослідження по вивченню трансмісивних цього варіанту, тяжкості захворювання та реакції антитіл у людей, які були вакциновані. Вчена ВООЗ закликала до більшого секвенування геному в Індії, щоб отримати повну картину того, що відбувається в різних частинах країн. Однак весь процес повинен проводитися паралельно з клінічними епідеміологічними дослідженнями.

"Секвенування не дає вам повної картини. Ви не знаєте, чи швидше вірус передається, викликає важче захворювання або як впливає на вашу діагностику", - додала вона.

Відповідаючи на питання про подорожі під час пандемії, Свамінатан виступила за безпечні поїздки з усіма запобіжними заходами та сказала, що паспорти вакцини не повинні бути попередньою умовою для поїздки.

"Якщо ви вакциновані, то це не означає, що не зможете заразитися. Хвороба може протікати безсимптомно, але під час подорожі ви ризикуєте заразити оточення".

Раніше APnews також повідомляв, індійський штам коронавірусу з потрійною мутацією ВООЗ перекваліфікувала на "варіант занепокоєння".

Новини партнерів

Мінкульт витратить 2 млрд гривень на реставрацію замків і палаців, але яких - поки не знають
В Україні потрібно виробляти іноземні вакцини, - Зеленський

Найпопулярніше за тиждень