"Вони мають відчувати нужду": У КМДА закликали не "загодовувати" безхатченків

"Вони мають відчувати нужду": У КМДА закликали не "загодовувати" безхатченків
Читать на русском

Директор київського департаменту соціальної політики Руслан Світлий попередив волонтерів про притягнення їх до відповідальності.

Безпритульні українці повинні відчувати нужду, аби не звикати до відсутності комфортних умов життя.

Таку думку висловив директор київського департаменту соціальної політики КМДА Руслан Світлий виданню Заборона.

"Вони повинні відчувати нужду. Треба, щоб вони не звикали до комфорту", - сказав він, говорячи про стан безхатченків в карантинних умовах.

На його думку, громадські організації, які допомагають людям, що опинилися на вулиці, "загодовують" і "розбещують" їх. Він також додав, що Київ проводить повний цикл соціалізації бездомних.

"Я навіть сварюся з ними. Вони їх закормлюють, одягають, дають їм притулок. Я кажу – навіщо? Їх же ставатиме більше. Нам треба, щоб організації не розбещували безхатченків. Хай ідуть працювати", – наголосив Світлий.

Він також попередив волонтерів про притягнення до відповідальності через те, що вони роздають їжу в парках і скверах під час обмежувальних заходів. Таким чином, в одному місці збирається велика кількість людей.

Натомість волонтер Юрій Ліфансе заявив, що наразі таких інцидентів не було, проте небезпека штрафу все ж лякає громадян.

Мер столиці Віталій Кличко під час брифінгу 6 квітня заявив, що безпритульним постійно пропонують роботу.

"У місті налагоджена ціла система, яка дозволяє безхатченкам налагоджувати особисте життя та приносити користь суспільству. Але багатьом краще нічого не робити й жити на вулиці", - зауважив міський голова.

В свою чергу, волонтер Юрій Ліфансе погоджується, що у столиці дійсно є програми для бездомних.

Також є можливість здобути професію в центрі зайнятості, щоправда під час карантину вони не працюють. При цьому, вчитися онлайн безхатченки просто не мають змоги.

"Про яку соціалізацію та життя в суспільстві йдеться під час карантину? Може йтися хіба що про соціальну дистанцію – два метри", – резюмував волонтер.

Зазначається, що під час карантину через епідемію можливостей прогодуватися таким людям значно поменшало.

На запитання, де безпритульні можуть знайти роботу в теперішніх умовах, Руслан Світлий відповідає: "Ніде".

Через обмежувальні заходи люди, які не мають притулку та елементарних засобів для існування, ще й втратили доступ до води та громадських вбиралень.

На тлі карантину та ризику захворіти на коронавірус у багатьох безхатченків ослаблений імунітет та часто є супутні захворювання, як розповідають волонтери.

При цьому, вони не можуть не лише самоізолюватися, але й час від часу міняти маски, мити руки з милом по 20 секунд та «обливатися» антисептиками, адже тих засобів індивідуального захисту та антисептиків, якими допомагають волонтери - недостатньо.

Часто безпритульні змушені шукати маски у смітниках, щоб зайти до магазину.

З огляду на ситуацію, яка склалася у столиці, волонтери радять:

"Коли ви зустрічаєте бездомну людину дорогою в супермаркет, купіть їй їжі, спитайте, чого вона потребує, захопіть пляшку води.

І головне правило – сказати людині, коли вона може чекати на вас завтра: так вона матиме надію, що протягне принаймні ще якийсь час, і зможе бодай пів дня не тинятися містом у пошуках їжі".

Як повідомляв APnews, влада Києва відшкодує витрати родичам жертв COVID-19, яких кремували.

Новини партнерів

Грошей на ремонт немає: у Миколаєві комунальники засипали ями на дорогах асфальтною крихтою. Відео
Шмигаль розповів, як буде працювати громадський транспорт після ослаблення карантину

Найпопулярніше за тиждень