Вода по 250 грн, тепло - удвічі дорожче. Експерт розповів, що чекає на українців в опалювальному сезоні

Вода по 250 грн, тепло - удвічі дорожче. Експерт розповів, що чекає на українців в опалювальному сезоні
Ексклюзив
Читать на русском

За словами експерта, заяви чиновників про те, що тарифи будуть піднімати на 40%, виглядають безпідставно, так як ціни вже встановлені

У новому опалювальному сезоні на українців чекає неприємний сюрприз - різке зростання тарифів на опалення і гарячу воду. Причому це вже не просто прогнози, а реальні заяви чиновників. Подорожчання обіцяють на 30-40%.

У коментарі APnews глава Житлового комітету України Олександр Скубченко розповів, до яких цін готуватися українцям і як можна вплинути на стрімке зростання цін на комуналку.

Чи буде подорожчання і чому?

За словами Скубченка, подорожчанню дійсно бути, причому практично у всіх регіонах. Причин на те, як раніше заявили в КМДА, кілька:

  • в Україні перестав діяти механізм покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на поставку природного газу для підприємств теплокомуненерго;
  • "Нафтогаз" змінив умови і ціну закупівлі газу, скасувавши механізм післяплати;
  • підприємства теплопостачання не мають оборотних коштів, є "планово збитковими" і не можуть забезпечувати передоплату за газ.

Про це раніше заявили в КМДА, зазначивши, що "ситуацію ще можна змінити", якщо використовувати на потреби виробництва теплової енергії для населення газ власного видобутку, який значно дешевше.

Але, за словами Олександра Скубченка, така заява - лише політичні ігри.

"Яка різниця, за ціною якого газу робити. Малі підприємства - ось у нас дуже багато ОСББ, у яких своє встановлене опалення, котельні - не знайдуть коштів для авансового платежу. Люди платять за фактом отримання послуги, у них немає де взяти грошей. Тому вони вже заявляють, що влітку гаряча вода буде по 250 грн, а опалення зросте в два рази", - пояснив експерт.

"Нафтогаз - монополіст, який видушує гроші з населення"

Як пояснив Олександр Скубченко, у Кличка пропонують повернутися до такого формату, який був до 2014 року. Коли було два джерела газу: імпорт і власний видобуток. Тоді і суть Нафтогазу полягала в тому, щоб він робив єдину балансову ціну, тобто умовно брав певний кількості газу більш низької вартості і певну кількість імпорту більш дорогого газу і зводив до єдиної балансової вартості середньої.

"Зараз же ніхто середню ціну не розраховує. Нафтогаз просто поводиться як монополіст, який видушівает всі гроші з населення. Але не для того його створювали, щоб він просто перепродував", - зазначив Скубченко.

Зазначив, що повернутися до "старої моделі" можна, але дивлячись як.

"Якщо це буде річний тариф, авансові платежі ... Де вони будуть брати гроші на ці авансові платежі? Тут не просто потрібно повертатися до якоїсь ціни. Безумовно, чим нижче буде ціна, тим нижче буде опалення. Але тут потрібно міняти умови і правила на ринку", - сказав він.

І звернув увагу на постанову НКРЕКП, яке вже встановило врегульовані тарифи на опалення.

"У постанові Кабміну від 2011 встановлений порядок формування тарифів на тепло. У цьому порядку передбачено - яку ж ціну нам потрібно брати за газ. Вони передбачили дві ціни: або ціна за довгостроковим контрактом, якщо такий є. А якщо його немає, то береться середня ціна газу, яка використовувалася підприємством за минулий опалювальний сезон.

Тому цього року, згідно з постановою, у нас повинно бути або по 7,96 (якщо річний контракт), або теж нижче 8 грн, тому що такий тариф у нас був в минулому опалювальному сезоні ", - розповів експерт.

І додав, що заяви київської мерії про те, що тарифи будуть піднімати на 40%, виглядають безпідставно.

"Яку ціну газу вони хочуть включити в тарифи і на якій підставі? Згідно з офіційними документами, у нас тарифи на цю зиму повинні залишитися як мінімум на тому ж рівні, на якому вони і були. Але їх підвищують - на якій підставі?", - резюмував Скубченко.

Зручно робити вигляд, що тарифів не існує

Резюмуючи все вищесказане, Олександр Скубченко додав, що сама ситуація з тарифами - результат бездіяльності влади, яка робить вигляд, що тарифів не існує.

"Сьогодні влада не робить абсолютно нічого, вона робить вигляд, що тарифів не існує. Значить буде як і два попередні роки поспіль - тарифи будуть підвищуватися, а президент - знімати відеоролики, в яких він бореться з тарифами", - зазначив експерт.

За його словами, те, що Зеленський часом відхрещується від теми ЖКГ, заявляючи, що "це не в його компетенції", але в той же час займається "Великим будівництвом" - суперечливо.

"Якщо він президент, він може впливати. І він може змінити цю ситуацію. У нас є Мінрегіон - головний орган центральної виконавчої влади по контролю за ЖКГ. Але їх не чути від слова зовсім. У нас є функції: контроль, нагляд, регулювання, захист прав споживачів у сфері житлово-комунального господарства. Це все функції держави. Але вона просто вдає, що нічого не відбувається.

Підвищення буде, якщо нічого не зробити. Для того, щоб зрозуміти, як ми будемо жити завтра, потрібно подивитися на ті дії, які ми робимо сьогодні. Якщо ми сьогодні нічого не змінюємо, то завтра ми будемо жити так само, як і вчора", - резюмував він.

Читайте також:

Новини партнерів

На Прикарпатті в приватній садибі отруїлися 12 неповнолітніх
У Вінниці СБУ знищила найбільшу криптоферму в Україні

Найпопулярніше за тиждень