Власник танкера Delfi відмовляється передати підйом судна в руки держави - АМПУ

Власник танкера Delfi відмовляється передати підйом судна в руки держави - АМПУ
Ексклюзив
Читать на русском

Незважаючи на обіцянку прибрати танкер з Чорного моря до 20 липня, дві спроби зробити це виявилися невдалими.

Судновласник танкера "Делфі" повинен був прибрати затонуле судно з Чорного моря до 20 липня. Календар показує 21 число, але судно все ще знаходиться біля узбережжя Одеси після двох невдалих спроб підняти його з мілини і поставити на кіль.

Редакція APnews зв'язалася з капітаном Одеського морського порту Кирилом Цюпко, щоб з’ясувати, чому танкер ще досі не зрушили з місця, незважаючи на офіційні терміни та обіцянку, дану особисто президенту Володимиру Зеленському.

Як пояснив Цюпко, судновласник знову просить продовжити термін підйому "Делфі". Цього разу до 10 серпня, проте Цюпко не поспішає це робити, поки не з’явиться новий план підйому. Старий, як виявилося, - неефективний.

"Робота йде постійно. Кожен день. В суботу була невдала спроба. Його намагалися перевернути, поставити на кіль. Зараз люди зробили роботу над помилками. Йде підготовка. У четвер-п'ятницю будуть робити це знову.

Судновласник просив часу до 10 серпня. Я поки ще нічого йому не продовжував, тому що я хочу бачити перероблений план підйому", - зазначив капітан Одеського морпорту.

У зв’язку з тим, що дедлайн підйому танкера постійно відтягується, Адміністрація морських портів не може взятися за справу, яку вже давно треба було виконати. Попередньо, судновласник повинен був прибрати "Делфі" до 1 квітня, потім капітан продовжив цей термін до 25 червня, а потім до 20 липня. Далі, ймовірно, буде 10 серпня.

У прес-службі АМПУ нам розповіли, що двічі зверталися до судновласника з вимогою визнати свою неспроможність у вирішенні даної проблеми і передати її Адміністрації, проте двічі було відмовлено.

При цьому, в АМПУ уявлення не мали про можливе відтермінування дедлайну ще до 10 серпня.

"Строки, за які судновласник повинен був підняти танкер, установлював капітан порту Одеси, який підпорядковується Державній службі міського та річкового транспорту.

Ми, зі свого боку, у зв’язку із тим, що термін, який надавався судновласнику, скінчився (це було 20 липня) направили йому пропозицію-вимогу, щоб він визнав, що він ці роботи не буде виконувати, що він їх не може виконати в установлені строки, щоб він передав нам, АМПУ, право займатися цією роботою та гарантував покриття наших витрат, які ми будемо мати, коли будемо підіймати цей танкер.

Відповідний лист було направлено вчора, у день, коли закінчився термін. Ми вже зверталися з такими пропозиціями до судновласника двічі і двічі отримували відмову. Тобто, АМПУ зараз поки ще не має юридичних прав займатися питанням "Делфі". Нам потрібне офіційне підтвердження від капітану порту та від судновласника про те, що він не виконав свої зобов’язання.

Потім ще є питання отримання документу від екологічної інспекції про те, що цей танкер становить екологічну небезпеку для навколишнього середовища.

Ну і потрібна гарантія від судновласника, що він компенсує нам наші витрати.

Він, як державний службовець, який має відповідні повноваження, може прийняти таке рішення. В мене такої інформації зараз немає. Можливо, сьогодні він прийняв таке рішення", - наголосили в Адміністрації морських портів.

Варто наголосити, що ще 1 квітня генпрокурор України Ірина Венедіктова взяла справу танкера "Делфі" на "особистий контроль".

За словами капітана Одеського морпорту, саме Венедіктова розпорядилась переносити строки проведення робіт по підйому танкера. Всьому виною гроші – жодної копійки з держбюджету не повинно піти на підйом "Делфі".

Цюпко також вважає, що якщо танкер піднімуть за державні кошти, то отримати компенсацію від судновласника буде вкрай важко.

За підрахунками Венедіктової, вартість робіт з підйому судна складає 18-24 мільйони гривень. Таку суму генпрокурор хоче зекономити для держави ціною втрат водного середовища Чорного моря.

Новини партнерів

В Україні вирішили послабити карантин: яким областям пощастило
Скрипник вперше відреагував на чутки про тренерство у "Динамо"

Найпопулярніше за тиждень