"Випалюється навіть органіка": еколог розповів про три стадії пожежі на Луганщині і наслідки кожної з них

"Випалюється навіть органіка": еколог розповів про три стадії пожежі на Луганщині і наслідки кожної з них
Ексклюзив
Читать на русском

Олександр Показовий розповів про три види пожеж за складністю, які зараз тривають на сході України.

Пожежі в Луганській області набули, здавалося б, вселенських масштабів. Станом на 1 жовтня загальна площа, охоплена вогнем, досягає 11 000 гектарів. 2 000 людей ризикують життям, аби принаймні локалізувати пожежі. Наразі поширення вогню досягло критичної стадії, адже починаючи із лісової підстилки, вогонь дуже швидко перейшов до верховіття.

Редакція APnews поспілкувалася з екологом Олександром Показовим, щоб з’ясувати, яких наслідків може зазнати екосистема лісів внаслідок пожеж на сході України.

Еколог розповів нам про три види пожеж за складністю, які зараз тривають на сході України.

"Легка форма"

"Наслідки можуть бути дуже різними і вони залежать від того, що горить і як горить.

Якщо ми говоримо про пожежі сухої рослинності – це ділянки, де є степова рослинність, там (ред. – у Луганській області) таке теж горить. Тож, якщо горить просто трава, то екосистема відновлюється впродовж півроку. Тобто, навесні з'явиться нова трава і слідів не буде від тієї пожежі.

Звісно, що фауна страждає від таких пожеж, але вона доволі швидко відновлюється", - розповів Показовий.

"Важка форма"

"Якщо ж говорити про пожежі в лісах, то ситуація значно складніша, тому що пожежі суттєво ушкоджують лісові площі, але все залежить від характеру пожежі.

Друга історія – це коли горить підстилка, але відбувається займання стовбурів і вони підгорають на висоту метр або більше", - наголосив еколог.

"Критична форма"

"Третя – найнебезпечніша пожежа в лісах, коли вогонь поширюється на крони дерев, тобто відбувається верхова пожежа. Остання – найбільш шкідлива, тому що лісові масиви вигорають вщент, і потім дуже складно відновити лісові масиви, тому що під час таких пожеж, за рахунок високої температури вигорає лісова підстилка, органічний шар ґрунту, що знаходиться в лісах.

Відповідно, дуже важко відновити ліс на території, де лишається фактично пісок після пожежі, адже просто немає органіки", - відзначив Показовий.

Наслідки пожеж

  • Якщо йде лише займання лісової підстилки, то впродовж року-двох рослини відновлюються.
  • Якщо відбувається підгоряння стовбурів дерев, то, як наслідок, можливі хвороби лісу, поширення різних грибкових захворювань, які можуть вражати десятки гектарів лісу, але це, як правило, відбувається за кілька років після такої пожежі, тому що дерева ослаблені і менше пристосовані до того, аби опиратися різним хворобам.
  • Якщо це верхова пожежа, то ліс дуже складно відновити. У такому випадку проводиться суцільна рубка і відбувається засадження таких ділянок лісовими культурами з нуля.

Під час пожеж на Луганщині, які зараз відбуваються, наявні всі ці випадки і фактори – і горіння трави, і займання лісових масивів.

Пожежі на сході виникли не лише у лісах, але і на околиці Сєверодонецька, де загорівся склад побутової хімії та лакофарбових виробів, а також сталася пожежа на заводі антисептиків, де зберігається 30 тон спирту. Олександр Показовий наголосив, що такі пожежі – найнебезпечніші.

"Коли горить будь-яка побутова хімія, яка зазвичай містить речовини, що виготовляються на основі нафтопродуктів, то такі явища становлять найбільшої небезпеки. Дим є дуже токсичним і це може призводити до важких травм, до опіків дихальних шляхів і навіть до смертельних наслідків у людей, які знаходяться в зоні ураження і в зоні задимлення.

Такі техногенні пожежі на хімічних складах небезпечні, передусім, саме під час горіння. Після того, як пожежу ліквідували, ризик для довкілля значно знижується", - зазначив еколог.

Як повідомляв APnews, еколог Олександр Показовий заявив, що десяти років не вистачить, щоб відновити екосистему лісу після пожеж на Луганщині.

Новини партнерів

Як змусити державу допомогти купити житло: умови та інструкція
Офіс президента відреагував на вбивство співробітниці посольства США в Києві

Найпопулярніше за тиждень