Віктор Медведчук: Тарифний геноцид має бути зупинений, а уряд - відправлений у відставку

Віктор Медведчук: Тарифний геноцид має бути зупинений, а уряд - відправлений у відставку
Читать на русском

Повідомляється, що партія "Опозиційна платформа - За життя" запропонувала комплекс заходів щодо врегулювання питань ціноутворення в сфері ЖКГ.

З 1 січня 2021 року обіцяне Зеленським дворазове зниження тарифів обернулося істотним зростанням цін на газ для населення і тарифів на інші житлово-комунальні послуги. Не дивно, що після цього в країні почалася хвиля протестних акцій з вимогою припинити тарифний геноцид.

Про це заявив голова Політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктор Медведчук, повідомляє телеканал "112 Україна".

"Намагаючись в черговий раз обдурити населення, Кабмін заявив про напрацювання двох підходів, які дозволять суттєво знизити вартість блакитного палива для населення, навмисно "забувши" при цьому про зростання тарифів на водопостачання та водовідведення, виробництво теплової енергії, а також про скасування пільгового тарифу на поставку електроенергії", - підкреслив Медведчук.

З ініціативи Міненерго влада запропонувала встановити, що з 1 лютого 2021 року ціна на газ формується за формулою "ціна на європейських хабах мінус транспортування газу в Україну".

"Показово, що, виходячи з заяви Міненерго, за цією формулою пропонується відпускати газ державної компанії "Укргазвидобування" для так званих уразливих споживачів, а не газ, що імпортується. Таким чином, абсурдність пропозиції Вітренко - Зеленського полягає в тому, що ціна газу власного видобутку, наприклад, що видобувається в Харківській або Полтавській області, не враховуватиме витрати на транспортування від Дюссельдорфа до точки входу в Україні. А головне - зберігається схема імпорту російського газу по віртуальному реверсу нібито з німецького газового хаба (NCG) газовими операторами з країн, які взагалі не видобувають природного газу. Алогічність цієї пропозиції полягає ще і в тому, що собівартість газу внутрішнього видобутку не перевищує і $100 за тисячу кубометрів, тоді як вартість газу на європейських хабах істотно вища", - зазначив голова Політради політсили.

Віктор Медведчук також нагадав, що урядовими постановами №315 та №758 колишня влада легітимізувала злочинну формулу "Дюссельдорф +", в результаті використання якої громадяни, промислові та інші споживачі стали додатково платити за вартість транспортування природного газу від німецького газового хаба (NCG) до віртуальної торгової точки на території Словаччини, а також за вартість транспортування природного газу від віртуальної торгової точки до західного кордону України (вартість "виходу" з газотранспортної системи Словаччини).

"Таким чином, за оцінками експетрів, за даною формулою Україна додатково переплачує $38,5-42,5 за тисячу кубометрів імпортованого газу.

Ми з колегами по фракції неодноразово зверталися з офіційними запитами в НАБУ і КМУ щодо незаконності ціноутворення на газовому ринку. Влада цинічно проігнорувала представлені нами факти кричущої несправедливості і злочинної змови з метою наживи. Депутатами нашої фракції також були зареєстровані такі законопроекти: № 2126 – про скасування ренти і ПДВ на газ, що йде на потреби населення; № 1122 – визначає формулу середньої ціни газу з урахуванням вартості імпортованого газу і газу власного видобутку; № 3323-передбачає списання заборгованості за окремі види комунальних послуг для найбільш незахищених верств населення", - підкреслив Медведчук.

Повідомляється, що партія "Опозиційна платформа - За життя" запропонувала комплекс заходів щодо врегулювання питань ціноутворення в сфері ЖКГ.

"Перше: зниження ціни на газ для населення з урахуванням падіння середньої митної вартості імпортованого газу.

Друге: скасування рішень НКРЕКП щодо підняття тарифів на доставку природного газу, водопостачання та водовідведення, виробництво теплової енергії, а також повернення пільгового тарифу на електроенергію.

Третина: перерахунок тарифів на опалення та гаряче водопостачання у бік зниження з урахуванням зменшення ціни на газ для населення.

Чверть: законодавче закріплення норми, що газ власного видобутку Державної компанії "Укргазвидобування" йде виключно на потреби населення (Надра є власністю Українського народу).

П'яте: перехід на прямі поставки газу з РФ зі знижкою 25%, Про яку ми домовилися, і відмова від злочинної схеми "Дюссельдорф+".

Шосте: внесення змін до держбюджету України на 2021 рік щодо збільшення коштів, що виділяються на субсидії, а також скасування ганебних законодавчих Зе-ініціатив з верифікації, які унеможливлюють надання субсидії.

Тільки тоді, коли будуть прийняті ці законопроекти, що передбачають дієві механізми зниження тарифів, громадяни України отримають економічно обґрунтовані платіжки, що відповідають повною мірою рівню їх платоспроможності. Тарифний геноцид через підвищення тарифів для громадян України має бути зупинений, а уряд – відправлений у відставку", - підкреслив голова Політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктор Медведчук.

Як раніше повідомляв APnews, за словами політичного оглядача Сергія Розембаума, Зеленський і Медведчук формуватимуть політичний порядок денний в 2021 році.

Новини партнерів

У МОЗ розповіли, як українцям пережити люті морози
"Сам спливе": мер Івано-Франківська перед чиновниками поглумився над пошуками потонулого чоловіка

Найпопулярніше за тиждень