Викручували руки і вкрали майно. Нардеп Волинець стверджує, що поліція напала на шахтарів під Радою

Викручували руки і вкрали майно. Нардеп Волинець стверджує, що поліція напала на шахтарів під Радою
Ексклюзив
Читать на русском

За словами нардепа, у людей забрали намети та все незалежне майно Профспілки гірників, і вивезли у невідомому напрямку.

Під час акції протесту шахтарів під Офісом президента на мітингувальників напали поліцейські й відібрали у людей намети, що були розставлені за попередньою згодою тих самих правоохоронців.

Про це в ексклюзивному коментарі APnews розповів голова Незалежної профспілки гірників Україні і народний депутат від "Батьківщини" Михайло Волинець.

Він заявив, що йому також дісталося від правоохоронців.

За словами нардепа, у людей забрали намети та все незалежне майно Профспілки гірників, і вивезли у невідомому напрямку, сказавши, що "повернуть після закінчення мітингу". Відповідальною за переговори з протестуючими шахтарями була заступниця Андрія Єрмака – Юлія Ковалів.

"Ми були поінформовані шахтарями, що вони хочуть поставити намети, оскільки на них не звертали ніякої уваги. Відповідала за перемовини з шахтарями заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів. Коли я долучився до перемовин вчора, я зрозумів, що вона навіть не хоче розглядати вимоги. Вона розказує шахтарям, що у них немає заборгованості (ред. – по зарплаті). Вони в шоці. Я їй показую й іншому заступнику, долученому до перемовин від ОП, справку з Міністерства, що "ось заборгованість, починаючи з 2016 року". Потім визнали, що "так, є борги попередніх років, але не вони їх створили". Навіть немає натяку, що їх треба зафіксувати й погасити", - розповів Волинець.

За його словами, шахтарі висувають наступні вимоги:

  • вивести шахти з простоїв;
  • припинити постачати російське вугілля і російську електроенергію на ринок України;
  • подолати корупційні явища;
  • звільнити голову Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса.

Останній, як сказав Волинець, "створив проблеми для енергетики України".

Зазначається, що перемовини закінчилися тим, що Ковалів пообіцяла зустріч шахтарям з прем’єр-міністром.

"Проте, вчора ввечері вона мені зателефонувала і стала питати, "чому шахтарі під Офісом президента, хай їдуть додому". Але ж вимоги не виконані. Вона сказала, що їм немає що тут робити, хай ідуть до міністра. Сам міністр некомпетентний вирішити той обсяг питань, які зараз виникли в енергетиці. Потрібно, щоб долучались з економіки, також прем’єр має наполягати протокольне рішення антикризового штабу, щоб вони також вирішували", - наголосив нардеп.

Михайло Волинець розповів, що з правоохоронцями заздалегідь було погоджено місце розташування наметів шахтарів, проте поліцейські все одно застосували силу проти учасників мітингу.

"Розуміючи, що поліція буде перешкоджати ставити намети перед ОП, ми спитали, де їх можна поставити. Нам сказали "там, за парканом", де раніше був Конституційний суд і парламентський комітет. В результаті, шахтарі пішли, поліція напала на них. Спочатку мене розпинали, руки викручували, а потім забрали намети і все незалежне майно профспілківників і вивезли в невідомому напрямку. Потім вже напали на шахтарів.

Я не знаю, чи в той період йшов селектор (ред. – селекторна нарада) у президента, але знаю, що він сказав "розбирайтесь там". Ну от вони (ред. – поліція) в такий спосіб і розбиралися", - розповів він.

Як сказав нардеп, шахтарі приїхали до Києва за власні кошти.

"Наша профспілка понесла не великі витрати, ми лише біотуалети купили, воду, їжу, декому заплатили добові. Все. Вони самоорганізувались.
Дивно, що після цього Ковалів, знаючи, що відбулася сутичка з поліцією, що мене побили… Вона мені телефонує і говорить "віднесіть вимоги міністру". Це просто знущання", - сказав Волинець.

Повідомляється, що з Офісу президента до шахтарів ніхто так і не вийшов. Проте, підходили депутати від партії «Слуга народу», і пообіцяли з’ясувати у президента Зеленського, чому поліція застосувала силу до протестуючих.

Волинець також додав, що шахтарі не збираються їхати з Києва до тих пір, допоки влада принаймні не зверне увагу на їх вимоги.

"Шахтарі сказали, що вони тепер не збираються їхати додому. Тепер той командир, який дав вказівку…говорить, що я кудись не туди засунув ногу, але ж ми з поліцією домовилися, де ми маємо ставити намети, а потім хтось дуже крутий дав команду. Поняття не маю, хто це був…молодий, злючий, на півголови вищий за мене, кричав на мене, як на свого синочка. Депутати від "Слуги народу" були просто обурені, коли побачили все це", - наголосив Волинець.

Як повідомляв APnews, активісти влаштували під ОП галасливий протест, "закликаючи" Зеленського стуком касок.

Новини партнерів

Кортеж Порошенка заблокував рух тролейбусів у центрі Києва
Порошенку не обрали міру запобіжного заходу та знову перенесли засідання

Найпопулярніше за тиждень