Війна за ліки. ЄС заборонив експорт вакцини Pfizer в Великобританію

Війна за ліки. ЄС заборонив експорт вакцини Pfizer в Великобританію
Читать на русском

Поки що список обмежених товарів повністю не афішований

Європейська комісія прийняла заборону на експорт певних товарів до Великобританії, в тому числі вакцин проти коронавірусу. Про це повідомляє APnews з посиланням на Mirror.

Виконавчий віцеголова Європейської комісії та Європейський комісар з питань євро і соціального діалогу Валдіс Домбровскіс заявив на пресконференції в Брюсселі:

"Сьогодні комісія прийняла постанову, згідно з яким буде існувати список на експорт певних продуктів, в тому числі та експорт на вакцини Covid-19. Ми продовжуємо складати списки".

Запобігання експорту вакцин, вироблених в рамках цього блоку, може пошкодити доступ Великобританії до подальшого постачання, особливо до вакцини бельгійського виробництва Pfizer.

"Механізм прозорості експорту вакцини триватиме до кінця березня для контролю постачання вакцини в країни, які не є членами ЄС. При цьому механізмі будь-який експортер з ЄС зобов'язаний буде відзвітувати за свої плани постачання в інші країни".

Цьому рішенню передував публічний спір ЄС з виробником ліків AstraZeneca щодо постачання. Європейська комісія звинувачує компанію в невиконанні своїх обіцянок та занадто повільному розгортанні вакцинації всупереч тому, що у них був підписаний контракт:

"Ми були розчаровані мінімальним постачанням та просили, згідно з контрактом, щоб нам відправили вакцини напряму з британських заводів. Компанія почала посилатися на збій у виробництві та на те, що вакцин нам не бачити ще 3 місяці. Замість домовлених постачань на 80 мільйонів доз Великобританія зможе надати тільки 31 мільйон. Але при цьому, швидкість розгортання вакцин у Великобританії значно випереджає інші європейські країни".

Згідно із заявою керівників Європейської комісії, це рішення не націлене на конкретну країну, однак найбільше від цього страждає саме Великобританія.

Комісар ЄС з питань охорони здоров'я Стелла Кірьякіду запропонувала змусити всіх виробників ліків заздалегідь реєструвати експорт вакцини проти Covid-19, щоб Євросоюз зміг відстежувати усі їхні дії.

Виконавчий директор компанії AstraZeneca Паскаль Соріо заявив, що контракт спрямований виключно на задоволення вимог ЄС в максимально короткі терміни:

"Ми намагаємося встигнути за термінами вакцинації, проте за 3 місяці до цього наша компанія підписала угоду з урядом Великобританії на постачання у 100 мільйонів доз".

Замміністр охорони здоров'я Великобританії Надим Захаві запевняє, що постачання вакцини Pfizer, яка виробляється в Бельгії, незважаючи ні на що, триватимуть.

Раніше APnews повідомляв, МОЗ представило календарний план вакцинації українців на 2021 рік.

Новини партнерів

В Одеській області п'яний чоловік в один день згвалтував матір з дочкою
У лютому - медики, в жовтні - освітяни: повний календар вакцинації від COVID-19 в Україні на 2021 рік

Найпопулярніше за тиждень