Війна є - посадок нема. 10 провалених обіцянок президента Зеленського

Війна є - посадок нема. 10 провалених обіцянок президента Зеленського
Ексклюзив
Читать на русском

Ми вирішили нагадати кілька "прострочених" і взагалі "забутих" обіцянок Володимира Зеленського.

"Питання не в датах", - такими словами президент України Володимир Зеленський прокоментував невчасне виконання однієї зі своїх обіцянок – відкриття нового корпусу лікарні "Охматдит".

Це не єдина обіцянка глави держави, котра виконана після визначеного дедлайну (або ж не виконана взагалі).

Редакція APnews вирішила нагадати кілька "прострочених" і взагалі "забутих" обіцянок Володимира Зеленського.

Новий корпус лікарні "Охматдит"

Зеленський запевняв, що навесні 2020 року завершиться будівництво лікувально-діагностичного комплексу дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит". Відкриття було заплановане на 1 червня.

Проте, 30 травня 2020 року стало відомо, що в новому корпусі лікарні "Охматдит" завершилися лише "основні будівельні роботи". Таким чином, відкриття перенесли через карантин.

Зазначимо, що коли 7 квітня Володимир Зеленський розповідав про відкриття корпусу 1 червня, до дня захисту дітей, то карантинні обмеження вже діяли.

В результаті, оновлений "Охматдит" урочисто відкрився аж 29 липня.

Війна є - посадок нема. 10 провалених обіцянок президента Зеленського

Міст в Станиці Луганській

На черзі одна з найдовших обіцянок президента, котра від самого початку повинна була бути реалізована протягом місяця – міст в Станиці Луганській.

"Для того, щоб побудувати міст, потрібно, щоб та сторона демонтувала бетонні укріплення. Вони сказали на останньому Мінську, що їм на це технічно потрібно 8-10 днів. Ми готові до демонтажу дуже швидко, ми готові це зробити за 2-3 доби, але це паралельний процес. Ось про що домовилися сторони. Моя пропозиція після того, що я там побачив, ми будемо недовго чекати, у нас немає часу. Ми будемо чекати тиждень, максимум 8 днів, якщо ми не побачимо демонтаж з того боку, ми почнемо будувати міст. Ми пообіцяли людям, що протягом місяця ми побудуємо і вирішимо це питання", - запевнив Володимир Зеленський рік тому – у липні 2019 року.

Міст побудували, проте на чотири місяці пізніше – у листопаді.

Причиною стало те, що тоді бойовики не квапилися з демонтажем фортифікаційних споруд мосту. Також вчасно не була завершена робота з розмінування.

Війна є - посадок нема. 10 провалених обіцянок президента Зеленського
Війна є - посадок нема. 10 провалених обіцянок президента Зеленського

Переїзд з Офісу президента

Ще до перемоги на президентських виборах Зеленський і команда обіцяли переїхати з Адміністрації, що на Банковій і таким чином боротися із заторами та перекритими вулицями. Тоді у команді президента скаржилися на "совкову атмосферу" будівлі на Банковій, яка "витягує сили" і "тисне на плечі".

На Банковій глава держави уявляв музей, а його помічник мріяв про розміщення там п'ятизіркового готелю. Команда хотіла переїхати на нові робочі місця в ореn space, проте така забаганка оцінювалася у десятки мільйонів доларів.

Сам Зеленський головною проблемою вважав терміни і говорив, що будувати з нуля часу немає. У червні він зазначав, що вже є "ідея", "план", "терміни" і "конкретні будівлі", а саме Український дім на Європейській площі.

Проте, на прес-конференції на честь 100 днів президентства Зеленський заявив, що переїзд "не на часі".

Ймовірно, це на краще, адже переобладнання приміщень Українського дому обійшлися б у 300 млн грн.

Війна є - посадок нема. 10 провалених обіцянок президента Зеленського
Війна є - посадок нема. 10 провалених обіцянок президента Зеленського

Продаж президентських літаків

Ще одна передвиборча обіцянка Володимира Зеленського виявилася нежиттєздатною.

Будучи ще у статусі кандидата у президенти, Зеленський хотів продати «до бісової матері» три чи хоча б два президентські літаки.

При цьому, варто нагадати переліт подружжя Зеленських до Одеси на фестиваль «Кварталу 95», вже після перемоги на виборах. Тоді вони прилетіли рейсовим літаком МАУ за власний кошт, проте місцеве видання "Думская" писало, що охорона та обслуга глави держави таки прилітала в Одесу президентським літаком Ан-148.

Офіційні ж перельоти Володимира Зеленського за кордон та Україною і по цей день здійснюються президентськими літаками.

Під час інтерв’ю з актором із серіалу "Слуга народу" Станіславом Бокланом на запитання, чому Зеленський не продасть автопарк, президент відповів:

"Я не буду говорити, що не можу цього зробити з питань безпеки. Але це правда, я не можу сьогодні продати ці два літаки просто тому, що в мене така кількість термінових вильотів, що я не можу собі це дозволити".

Війна є - посадок нема. 10 провалених обіцянок президента Зеленського

"НІ" кортежам

До інавгурації Володимир Зеленський неодноразово виступав проти кортежів.

Мало того, що таке явище існує як таке, але при цьому ще й порушуються правила дорожнього руху, про які в Офісі президента "не знають".

Так, президентський кортеж перевищував швидкість, перетинав подвійну суцільну, порушував "правила рядності" при повороті тощо.

Варто зазначити, що під час президентської гонки Зеленський виступив проти кортежів, а коли йому нагадали про це, то вирішив виправдатися:

"Останнім часом в соцмережах багато "зради" на тему того, що я обіцяв відмовитися від кортежів і не зробив цього. Повідомляю для всіх. Під час пересування президента дорогами України їде два автомобілі: президентський і автомобіль охорони. Іноді буває третій - з супровідними особами, членами команди, охороною. Ці автомобілі зупиняються на всіх світлофорах, стоять в пробках, ніхто не включає "мигалок" та іншого", - написав Зеленський в червні 2019 року.

При цьому, розслідування журналістів програми "Схеми: корупція в деталях" засвідчує, що далеко не два авто складають президентський кортеж.

Війна є - посадок нема. 10 провалених обіцянок президента Зеленського

Квартири для переселенців

Володимир Зеленський обіцяв, що до березня 2020 року, переселенці отримають відремонтовані квартири у Золотому, в Карбоніті. При цьому, влада не змогла виконати свою обіцянку і вчасно видати квартири внутрішньо переміщеним особам.

Проблема була в тому, що квартири потребували капітального ремонту. Сім’ї переселенців заселилися в обіцяне житло лише на початку травня.

Війна є - посадок нема. 10 провалених обіцянок президента Зеленського

Кінець війні на Донбасі

Володимир Зеленський "упевнений особисто", що йому вдасться закінчити війну на сході України. Він неодноразово наголошував, що не збирається "5 років чекати, і стріляти, і втрачати наших українців". Президент запевняє, що за його каденцію війна на Донбасі точно завершиться, проте опосередковано мова йшла про термін в 1 рік.

"Я говорив, що я готовий чекати один рік, готовий працювати один рік. Якщо Мінський процес не буде працювати, то ми будемо міняти тактику", - говорив Зеленський.

На посту президента Володимир Зеленський уже понад рік і суттєвого прогресу поки що не досягнуто.

Практично всі переговори Тристоронньої контактної групи виявилися нерезультативними, тому що режим спокою на сході України й надалі порушується.

Війна є - посадок нема. 10 провалених обіцянок президента Зеленського

Велика приватизація

Володимир Зеленський обіцяв ще наприкінці жовтня 2019 року, що найближчим часом буде проведена велика приватизація десятків об’єктів. Станом на 31 липня глава Фонду держмайна Дмитро Сенниченко заявляв, що уряд вже кілька місяців не може узгодити список об'єктів для приватизації.

Варто зазначити, що найбільшим успіхом в новітній приватизаційній історії наразі вважається кейс готелю «Дніпро», який було продано за 1,11 млрд грн, проте його прийнято вважати малою приватизацією.

При цьому, Кабінет міністрів за 5 місяців обговорень так і не погодив остаточний список об’єктів для великої приватизації. Наразі кількість підприємств скорочено з 360 об’єктів до 253 і направлено на доопрацювання.

Крім того, в оновленій версії Держбюджету очікуваний дохід від приватизації у 2020 році зменшено на 11,5 млрд грн – до 500 млн грн. Можливо, від масштабної приватизації поки вирішили відмовитися.

Так, станом на зараз, є лише політична воля Володимира Зеленського, яка не втілюється в життя.

Війна є - посадок нема. 10 провалених обіцянок президента Зеленського

Введення в експлуатацію Бориспільської лікарні

У березні президент Зеленський обіцяв ввести в експлуатацію першу частину Бориспільської багатопрофільної лікарні, проте ремонтні роботи досі не завершені до кінця.

Від самого початку лікарню планували ввести в експлуатацію 30 червня. Станом на 30 липня завершилася перша черга реновації лікарні. На реконструкцію її було виділено 150 мільйонів гривень.

Війна є - посадок нема. 10 провалених обіцянок президента Зеленського

Весняні "посадки"

"Весна прийде – саджати будемо", - гасло, яке Зеленський і команда несли в маси перед виборами. Ним були завішані сотні бордів по всій Україні. З того часу минуло вже дві весни.

Тоді глава держави неодноразово дорікав йому найгучнішими скандалами і своєму головному опоненту Петру Порошенку.

Зеленський закликав Порошенка посадити "Свинарчуків", маючи на увазі справу про оборудки в Укроборонпромі, та вбивць активістки Катерини Гандзюк.

Варто зазначити, що ще під час передвиборчої кампанії Зеленському нагадували, що президент не може саджати людей, не втрутившись у діяльність правоохоронних органів.

Також досі найгучнішими провадженнями, у яких немає логічного завершення, залишаються вбивство журналіста Павла Шеремета, активістки Катерини Гандзюк, вбивство 5-річного хлопчика Кирила Тлявого тощо.

Може, наступної весни?

Війна є - посадок нема. 10 провалених обіцянок президента Зеленського
Війна є - посадок нема. 10 провалених обіцянок президента Зеленського

Новини партнерів

На хабарі в 200 000 гривень погорів чиновник Київської ОДА
Ляшко розповів, як області вийти з "червоної" зони карантину

Найпопулярніше за тиждень