Відкриття дитячих садків небезпечно для бабусь і дідусів, а не для малечі, - лікар-інфекціоніст

Відкриття дитячих садків небезпечно для бабусь і дідусів, а не для малечі, - лікар-інфекціоніст
Ексклюзив
Читать на русском

Лікар-інфекціоніст Інна Андрусович повідомила, що при дотриманні всіх санітарних норм, відкриття дитячих садків не повинно спричинити зростання захворюваності

C 22 травня в Україні буде другий етап ослаблення карантину. Так, збираються дозволити проведення ЗНО, відкрити готелі та дитячі садки. В ексклюзивному коментарі APnews лікар-інфекціоніст Інна Андрусович розповіла, які норми слід ввести, щоб робота дошкільних закладів не спричинила за собою нову хвилю захворювання COVID-19.

Так, лікар зазначила, що тих рекомендацій, які розглядають в МОЗ, досить, щоб убезпечити малюків в дитячих садах. А саме:

  • температурний скринінг всіх працівників;
  • температурний скринінг дітей - при вході, а також кожні 4 години;
  • ранковий прийом дітей працівник саду проводить на вулиці;
  • дезінфекція поверхонь кожні 2 години і після кожного заняття;
  • тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику - працівників, які досягли 60-річного віку, і тих, хто має хронічні захворювання;
  • заборонити тимчасово використовувати багаторазово тканинні рушники, м'які іграшки, прибрати килими з довгим ворсом;
  • заборонити перебування в вуличному взутті всередині приміщення, а також масові заходи (за участю більше однієї групи і так звані "дитячі ранки" з присутністю батьків.

"Коронавірус - це ГРВІ, до цього захворювання слід ставитися, як і до інших захворювань, викликаним ГРВІ", - сказала інфекціоніст.

На питання, чи актуально зараз відкривати дитячі садки, лікар відповіла, що це не повинно спричинити додаткового сплеску захворювання. Однак зазначила, що важливо ще звернути увагу на те, хто буде контактувати при цьому з дитиною, яка піде в дитячий садочок.

"Діти зараз хворіють набагато менше, ніж дорослі. І це плюс. Однак в групі ризику залишаються бабусі і дідусі, на яких часто покладають відповідальність по догляду за дитиною. Вони є в зоні ризику, і якщо вони візьмуть на себе роль того, хто буде відводити і забирати дитину - звичайно, захворюваність може збільшитися. А якщо вони залишаться на самоізоляції, тоді ніякого сплеску не буде", - сказала лікар.

Раніше APnews писав, наскільки небезпечно зараз відкривати метро. На думку епідеміолога Ірини Колесникової, все залежить від того, для кого відкриють підземку - для всіх, чи тільки для тих, у кого є перепустки.

Читайте також:

Новини партнерів

НАЗК зацікавилося мільйонами Юлії Тимошенко
Україна і ще 121 держава закликали розслідувати причини епідемії коронавірусу

Найпопулярніше за тиждень