Відео з ПДР в обмін на 10% від штрафу: МВС хоче "натравити" водіїв один на одного, щоб знизити смертність на дорогах

Відео з ПДР в обмін на 10% від штрафу: МВС хоче "натравити" водіїв один на одного, щоб знизити смертність на дорогах
Читать на русском

В Україні можуть схвалити застосування відео з порушенням ПДР як фактор їх фіксації.

В Україні опрацьовують можливість застосування мобільних телефонів громадян в якості фактору фіксації порушення ПДР на дорогах.

Про це розповів заступник глави Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Безпека країни", передає APnews.

Геращенко розповів про чотири підходи МВС для зменшення смертності на автошляхах:

  • встановлення камер фото- та відеофіксації трьох типів,
  • посилення законодавчої бази,
  • покращення дорожньої інфраструктури,
  • системи статистики з ДТП.

"Зараз розробляється народними депутатами, з якими ми співпрацюємо, з фракції "Слуга народу", це четвертий пункт - використання кожного мобільного телефону в якості фактору фіксації правопорушення на дорозі. Ми вивчили світовий досвід, і зараз у світі використовується ситуація, при якій кожен телефон у машині, встановлений під лобовим склом, може зафіксувати правопорушення, таке як проїзд на червоне світло, порушення правил дорожної розмітки тощо. Водію достатньо клікнути по екрану телефону, і 30-секундний запис з порушенням іншого водія, з його номерами, піде до поліції", - пояснив заступник глави МВС.

Він пояснив, що поліція таким чином матиме можливість створити протокол і притягнути до відповідальності порушника. У такому разі, за словами Геращенка, "на дорогах України будуть мільйони камер, і кожен буде спостерігати за кожним" для недопущення аварій.

Якщо такий формат фіксації ПДР схвалять в Україні, то водії, які повідомлятимуть про порушення інших, будуть отримуватимуть 10% з розміру штрафу на свою картку, зазначив Геращенко.

Крім того, він додав, що до 2024 року МВС планує встановити 1500 стаціонарних камер фотовідеофіксації порушень ПДР. Станом на сьогодні встановлено 92 такі камери, а до 1 червня буде 130. До кінця 2021 року планується встановлення близько 400 камер.

Як зазначив заступник глави МВС, по Україні працюватимуть камери – "фантоми" на поліцейських машинах, які вимірюватимуть швидкість автівок у потоці.

Як повідомляв APnews, в Україні скасовують "листи щастя" порушникам ПДР. У поліції розповіли, що буде замість них.

Новини партнерів

У Данії через сморід викопають і спалять 4000000 убитих норок
Під будівлею суду, де обирають запобіжний захід Медведчуку, почалася бійка. Відео

Найпопулярніше за тиждень