Від розчленування до розстрілу: Як карали за корупцію в Україні

Від розчленування до розстрілу: Як карали за корупцію в Україні
Ексклюзив
Читать на русском

Корупція в Україні має дуже давню історію.

14 жовтня президент України Володимир Зеленський пообіцяв підняти питання про введення довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах. Цілком очікувано, що заява гаранта викликала досить бурхливу реакцію в суспільстві. Чи варто посилювати покарання? Чи буде від цього результат? Щоб частково прояснити це питання, редакція APnews вирішила зробити короткий гайд про те, як в Україні карали за корупцію у старовину.

Русь

За часів Русі існували узаконені версії корупції - полюддя і годування. Як правило, дуже жадібні державні мужі не несли покарання за свій непомірний апетит, але бували й винятки.

У 945 р. київський князь Ігор спробував двічі зібрати данину з племені древлян. Наслідки за свавілля не змусили себе чекати: правителя прив'язали до двох дерев і розірвали на дві частини.

Згодом дружина Ігоря Ольга помстилася за загиблого чоловіка, провівши при цьому реформу податкової системи в державі. Однак корупцію ці заходи не викорінили. В давньоруських джерелах неодноразово згадуються хабарники і користолюбці.

Російська імперія

У роки існування Російської імперії на території країни діяв величезний бюрократичний апарат. Через постійну нестачу фінансування чиновники, як правило, намагалися заробити на стороні. Все це призводило до чималих розкрадань державних коштів, які часом доходили до катастрофічних масштабів. Для протидії корупції на території країни діяв цілий ряд контролюючих органів. Корупцію вони звичайно ж не викорінили, але послугували добрячим уроком для інших.

Найзатятіших корупціонерів штрафували, знімали з посади або засилали в Сибір, у найгірших випадках - стратили.

СРСР

Радянський Союз був не менш корупційним, ніж Російська імперія. Для викорінення цього "буржуазного пережитку" у травні 1918 року Рада народних комісарів видала декрет про хабарництво, що передбачав тюремне ув'язнення за хабарі терміном на п'ять років та конфіскацію майна. У 1922 році за цей злочин була введена смертна кара.

Незалежна Україна

З проголошенням незалежності, в Україні був скасовано смертну кару за особливо тяжкі злочини. Згідно ст. 368 ККУ одержання хабара у великому розмірі або службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням хабара, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Новини партнерів

У «Свободі» заявили, що марш в розпал пандемії безпечний, а люди будуть «гуляти» на повітрі в масках
В РФ зареєстрували другу вакцину від COVID-19

Найпопулярніше за тиждень