Від малайзійського Boeing до трагедії в Скнилові: п'ять найбільших авіакатастроф в історії України

Від малайзійського Boeing до трагедії в Скнилові: п'ять найбільших авіакатастроф в історії України
Ексклюзив
Читать на русском

В історії України вистачає трагедій, пов'язаних з літаками.

Літак Ан-26 розбився під Харковом ввечері в п'ятницю, 25 вересня. На борту крім пілотів знаходилися курсанти ХНУВС. Точна кількість жертв цієї трагедії поки невідома, однак вже відомо, що це не перше падіння літака з курсантами на борту в районі Чугуєва.

Та й в цілому в історії України вистачає трагедій, пов'язаних з повітрям. Редакція APnews підготувала матеріал з п'ятьма найбільшими авиакатастрофами, які відбулися за роки незалежності України з нашими літаками або в нашому повітряному просторі.

Катастрофа Як-42 під Салоніком (1997-й рік)

Літак Boeing 737 виконував рейс 241 компанії "Аеросвіт" за маршрутом Київ - Одеса - Салоніки. Під час проміжної посадки в Одесі в одному з двигунів саомлета виявили несправність, яка виключала його подальший політ.

Оскільки замінити літак зі свого авіапарку компанії не вдалося, був орендований Як-42 з бортовим номером UR-42334 компанії "Львівські авіалінії". На підльоті до аеропорту Салонік виявилося, що небо затягнуте хмарами, тому посадка проводилася за приладами.

Однак екіпаж спочатку відхилився від схеми заходу, а після не виконав припис авіадиспетчера щодо виходу на маяк аеропорту. В результаті пілоти втратили орієнтацію в просторі і о 19:13 на висоті 1 050 метріо літак врізався в схил гори Пента-Пігадія. В результаті 8 членів екіпажу і 62 пасажири загинули.

Від малайзійського Boeing до трагедії в Скнилові: п'ять найбільших авіакатастроф в історії України

Скнилівська трагедія (2002-й рік)

Довгий час саме трагедія у Скнилові була найбільшою в історії авіації України, і відбулася вона не в небі, а на землі під час святкування 60-ї річниці 14-го авіаційного корпусу. Причиною аварії стало те, що винищувач Су27УБ під керуванням пілотів першого класу групи "Українські соколи" полковників Володимира Топонаря і Юрія Єгорова спробував виконати фігуру вищого пілотажу "напівпетля" занадто близько до землі.

В результаті винищувач зачепивши стабілізатором дерево, крилом - бетонне покриття рульової доріжки і врізався в Су-17М4Р. Після цього, на жаль, літак не припинив рух і, зачепивши штурманський ліхтар Іл-76ТД, зробив три оберти навколо осі і врізався в натовп глядачів. Пролунав вибух.

Всього в результаті падіння літака і пожежі загинув 77 чоловік, ще близько 250 глядачів отримали травми різного ступеня тяжкості. До сьогоднішнього дня Скнилівська трагедія залишається найбільшою аварією в історії авіаційних шоу.

Від малайзійського Boeing до трагедії в Скнилові: п'ять найбільших авіакатастроф в історії України

Перший військовий літак, збитий над Донбасом (червень 2014-го року)

До цього моменту українські військові все ще контролювали територію Луганського аеропорту, однак по суті вже знаходилися в оточенні. У такій ситуації єдиним способом постачання була авіація. І ось 13 червня через Дніпра в сторону Луганська вилетіли три саомлета Іл-76.

Перший літак успішно приземлився, а ось другий обстріляли з землі. І якщо від першої ракети екіпаж врятувався, вистріливши теплові пастки, то друга ракета потрапила в фюзеляж, спричинивши пожежу. Після падіння на землю літак вибухнув, а пізніше здетонували і боєприпаси, які перевозив борт. В результаті аварії загинули 49 людей - 9 членів екіпажу і 40 десантників.

Від малайзійського Boeing до трагедії в Скнилові: п'ять найбільших авіакатастроф в історії України

Трагедія рейсу MH17 (липень 2014-го року)

Літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines вилетів з Амстердама і попрямував в сторону Куала-Лумпура о 13:31 за київським часом. У повітряному просторі України літак піднявся на висоту 10 050 метрів. Через приблизно три години після вильоту літак збила зенітна ракета 9М38, випущена з ЗРК "Бук". В результаті уламки літака розкидало по площі в 15 квадратних кілометрів в околицях міста Торез Донецької області.

Всі, хто знаходилися на борту люди, а саме 15 членів екіпажу і 283 пасажири, загинули. Крім дорослих пасажирів на борту перебували 80 неповнолітніх дітей. Також серед загиблих опинилися 6 делегатів XX міжнародної конференції по боротьбі зі СНІДом, голландський сенатор Віллем Віттевеен, австралійський письменник Ліам Девісон і прес-секретар ВООЗ Гленн Томас.

Детальніше про цю катастрофу ви можете прочитати у нас на сайті. У чергову річницю трагедії ми підготували відповіді на п'ять найчастіших питань про рейс MH17.

Від малайзійського Boeing до трагедії в Скнилові: п'ять найбільших авіакатастроф в історії України

Рейс 752 МАУ в Тегерані (2020-й рік)

Літак Boeing 737-800 компанії МАУ виконував міжнародний рейс PS-752 з Тегерана до Києва. Після годинної затримки літак вилетів з аеропорту імені Хомейні о 02:38 UTC 8 січня. Через шість хвилин зв'язок з бортом припинилася.

Тільки через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що літак збили ракетами іранські військові з Корпусу вартових Ісламської революції. На борту знаходилося 176 чоловік (9 членів екіпажу і 167 пасажирів). Всі вони загинули.

Пізніше виявилося, що після близького розриву ракети літак змінив курс і розвернувся. Після цього борт пішов в неконтрольований спуск і загорівся. Упав Boeing 737-800 в передмісті Тегерана - Халаджабаді.

Від малайзійського Boeing до трагедії в Скнилові: п'ять найбільших авіакатастроф в історії України

Наприкінці цього матеріалу хочеться, щоб в Україні було якомога менше приводів згадувати про ці трагічні сторінки історії. На щастя, далеко не всі історії з аваріями літаків закінчувалися жертвами. Досить згадати пожежа, що спалахнула на рейсі SkyUp в Шарм-ель-Шейху чи катастрофа літака Ан-74 на острові Сан-Томе і Прінсіпі в Центральній Африці.

Новини партнерів

Авіакатастрофа Ан-26: надзвичайники розшукують ще трьох осіб, які були у літаку
СММ ОБСЄ озвучила кількість жертв серед мирного населення на Донбасі з початку перемир'я

Найпопулярніше за тиждень