Від краху MH17 до "дискримінації росіян". РФ подала в ЄСПЛ на Україну скаргу з 10 пунктів

Від краху MH17 до "дискримінації росіян". РФ подала в ЄСПЛ на Україну скаргу з 10 пунктів
Читать на русском

Це перша в історії Росії міждержавна скарга, яка подана російською владою в ЄСПЛ.

Влада Російської Федерації звернулися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) зі скаргою проти України. У РФ послалися на статтю 33 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, висунувши ряд "претензій".

Про це APnews повідомляє з посиланням на документ, опублікований на сайті Генеральної прокуратури Росії. Це перша в історії Росії міждержавна скарга, яка подана російською владою в ЄСПЛ.

У позові "претензій" цілих десять пунктів, які є досить суперечливими та маніпулятивними.

Росія в скарзі звинувачує Україну в:

- загибелі людей під час Євромайдану в 2014 році, під час пожежі в Будинку Профспілок в Одесі та під час проведення операції в Донбасі;

- придушенні свободи слова, шляхом заборони роботи ЗМІ та журналістів і переслідування інодумців, журналістів, політиків і пересічних громадян;

- дискримінації російськомовного населення і витісненні російської мови;

- дискримінації російського бізнесу;

- загибелі людей і знищення майна "в результаті обстрілів суміжній території Російської Федерації";

- позбавлення жителів Донбасу можливості брати участь у виборах до центральних органів влади;

- водній блокаді Криму, а саме блокуванні Північно-Кримського каналу "як основного джерела прісної води для жителів Кримського півострова";

- напад на дипломатичні, консульські та інші представництва Росії;

- трагедії літака "Малазійських авіаліній" МН17 17 липня 2014 року "внаслідок не закриття владою України повітряного простору над зоною бойових дій";

- "відмові у наданні необхідної правової допомоги російським слідчим органам в розслідуванні злочинів".

Як заявляють в російському відомстві, даною скаргою РФ має намір "привернути увагу Європейського Суду і всієї світової спільноти до грубих і систематичних порушень прав людини українською владою, а також зафіксувати їх факти в міжнародно-правовому полі".

У повідомленні заявляють, що "Україна повною мірою несе відповідальність за загибель пасажирів і членів екіпажу авіалайнера Боїнг-777 авіакомпанії Малайзійські авіалінії, що виконував рейс MH17".

Крім того, в Генпрокуратурі РФ заявляють, що "держава-відповідач не провела незалежного та ефективного розслідування обставин не закриття відповідальними посадовими особами повітряного простору".

Більш того, говориться, що Україна нібито сфабрикувала докази з метою перекласти свою вину за цю авіакатастрофу на Росію.

Крім цього, повідомляється, що на території України російські громадяни "зазнають жорстокого поводження", а їх майно "знищується або пошкоджується". А через бойові дії на сході України створюється "реальна загроза для життя і здоров'я російських громадян, які проживають в прикордонних регіонах".

Влада Росії також вимагає, щоб Україна повернула воду в Крим, дозволила мовлення російськомовних телевізійних і радіоканалів, а також відкрила доступ до російських інтернет-платформ і друкованих видань.

Раніше APnews повідомляв, Разумков написав листа Конгресу США з проханням "не допустити запуску" СП-2.

Новини партнерів

Дельта-штам коронавіруса виявили у Києві. Чи посилять тепер карантин
На екс-заступника генпрокурора Чумака подали заяву в ОГП через "пенсійну змову" з Рябошапкою

Найпопулярніше за тиждень