Від 5 до 43 мільйонів євро: скільки "Шахтар", "Динамо" і "Зоря" заробили за груповий етап єврокубків

Від 5 до 43 мільйонів євро: скільки "Шахтар", "Динамо" і "Зоря" заробили за груповий етап єврокубків
Ексклюзив
Читать на русском

При підрахунку не враховувалися виплати за маркетинг і ТБ-права.

Груповий етап єврокубків сезону-2020/21 завершився. Участь в ньому взяли три українські клуби ("Шахтар" і "Динамо" грали в Лізі Чемпіонів, "Зоря" - в Лізі Європи). І це - найкраща можливість ще раз нагадати про те, скільки українські клуби заробили за підсумками групового етапу. Саме про це редакцію APnews вам і розкаже.

Але спочатку відзначимо ще два українські клуби, які стартували в цьому євросезоні, але в групу Ліги Європи так і не пробилися. "Колос", який обіграв "Аріс", але програв "Рієці", заробив 540 тисяч євро. "Десна", своєю чергою, поступилася "Вольфсбургу" і заробила 280 тисяч євро.

"Шахтар" - 42,87 мільйона євро

Лідером в цьому рейтингу очікувано стали "гірники". Донеччани заробили 14,7 мільйона євро за вихід у груповий етап Ліги Чемпіонів і 20,29 мільйона євро - виплати за так званий "історичний" рейтинг команд за останні 10 років. Також завдяки двом перемогам над "Реалом" і двом нічиїм з "Інтером" донеччани заробили 7,38 мільйона євро. Нарешті, 500 тисяч євро "гірники" отримали завдяки виходу в 1/16 фіналу Ліги Європи.

Окремо варто відзначити, що перераховані вище суми вказані вже з урахуванням грошей, які клуби повернуть УЄФА через наслідки коронавірусу. Детальніше про це ми писали раніше - прочитати про це можна тут. Всього ж без урахування маркетингових виплат і виплат за ТВ-права донеччани заробили майже 43 мільйони євро - 42,87 мільйона.

"Динамо" - 34,7 мільйона євро

Динамівці заробили на вісім мільйонів євро менше, ніж їх принциповий суперник. І це навіть з урахуванням того, що кияни провели на три матчі більше. За прохід АЗ команда Мірчі Луческу отримала 280 тисяч євро. За потрапляння в групу кияни отримали стільки ж, скільки і "гірники". А ось "історична виплата" для киян склала 16 мільйонів євро.

Також оскільки кияни в групі здобули лише одну перемогу і раз зіграли внічию, їх заробіток за підсумками виступів в два рази менше і становить 3,5 мільйона євро. Ми вже писали про те, що нічия в матчі з "Ференцварошем" серйозно вплинула на заробіток киян - через неї "Динамо" втратило 5% річного бюджету. Загальний же заробіток киян за підсумками виступів у групі Ліги Чемпіонів склав 34,7 мільйона євро.

"Зоря" - 4,69 мільйона євро

Єдиний представник України на груповому етапі Ліги Європи, "Зоря", на цій стадії і зупинилася. Підопічні Віктора Скрипника заробили 2,8 мільйона євро за потрапляння в групу, 1,25 мільйона євро за дві перемоги - над АЕКом і "Лестером". Ну і нехай місце луганчан в клубному рейтингу УЄФА не дуже висока (167-е) - свої 640 тисяч євро "Зоря" отримає.

Що далі

Варто відзначити, що два українські клуби зможуть продовжити боротьбу в єврокубках - "Шахтар" і "Динамо" забезпечили собі мінімум по два матчі в Лізі Європи. У разі, якщо команди продовжать свій турнірний шлях, вони зможуть заробити ще:

  • вихід в 1/8 фіналу ЛЄ принесе 1,1 мільйона євро;
  • вихід в 1/4 фіналу ЛЄ - 1,5 мільйона євро;
  • вихід в 1/2 фіналу ЛЄ - 2,4 мільйона євро;
  • вихід у фінал ЛЄ - 4,5 мільйона євро;
  • переможець Ліги Європи додатково отримає 4 мільйони євро.

Нагадаємо, що ще на початку єврокубкового сезону ми порахували, який заробіток українські клуби вже гарантували собі. Тоді 80% всіх виплат припадала на "Шахтар", але вихід "Динамо" в Лігу Чемпіонів серйозно скоригувала заробітки киян. "Гірники" і луганчани ж заробили ненабагато більше прогнозованих сум.

Новини партнерів

У Дніпрі чоловік напився і випадково підірвав cвій будинок: фото
У Раді назвали три кроки для отримання компенсації за лікування COVID-19 вдома

Найпопулярніше за тиждень