Вибух у Лівані дестабілізував ринок. Що буде з цінами на бензин в Україні восени

Вибух у Лівані дестабілізував ринок. Що буде з цінами на бензин в Україні восени
Ексклюзив
Читать на русском

У найближчий місяць очікується зростання в межах 1-1,5 гривні на літрі всіх марок палива, включно із зрідженим газом

Всесвітня пандемія ніби як йде на спад, нехай і кількість хворих в Україні не зовсім. Однак світова економіка все ж починає відроджуватися. Через це вже починають змінюватися ціни на продукти, квартири та інше.

Редакція APnews вирішила з'ясувати, а що буде з цінами на бензин і чи чекати стрибка вартості восени в Україні.

Вибух в Лівані дестабілізував ринок

Глава Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко заявив, що серйозного підвищення чекати не варто. Хоча і підкреслив, що той же вибух в Бейруті, так чи інакше, дестабілізував ринок.

"Після ситуації в Лівані ціни підскочили. Адже це досить дестабілізуючий факт. Але не можна сказати, що це довгостроковий тренд. Я не думаю, що ця ситуація серйозно позначиться на цінах", - зазначив експерт.

За словами Сергія Дяченка, на сьогоднішній день є певний тренд на підвищення: після пандемії починається пожвавлення економіки, і це вже позначилося на незначному зростанні цін. Але не прогнозує при цьому глобального зростання вартості палива як в Україні, так і в світі.

"Буде і у нас невелике підвищення, але серйозного очікувати не варто. Єдине - будуть сезонні підвищення, вони завжди є. Навесні і восени це звичне явище", - пояснив експерт.

Очікуване подорожчання на 1-1,5 гривні за літр

А ось директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн зазначив, що в найближчий місяць є потенціал для зростання по всіх марках нафтопродуктів. Викликано це як ослабленням курсу гривні, так і досить високими цінами на нафту в світі.

"Я не виключаю зростання в межах 1-1,5 гривні на літрі всіх марок палива, включаючи зріджений газ. Спрогнозувати довгостроково дуже складно, так як дуже багато факторів впливають на цей ринок і вони дуже швидко змінюються, відповідно змінюються і ціни. Але ось в межах місяця ситуація очікується така", - сказав Сергій Куюн.

Також зазначив, що ціни на ринку нафти стримуються певними фактами. Зокрема тим, що ще з весни залишилися запаси.

"Ми також бачимо дуже гарне забезпечення ринку, дуже великі запаси залишаються ще з періоду низьких цін, які були навесні і на початку літа. І зараз цей факт і стримує ціни і не дає їм вирости до об'єктивних величин. Роздрібна націнка зараз скоротилася до мінімуму за останні 2-3 роки. Це і змушує нас прогнозувати, що ринок буде намагатися повернути ці позиції, відповідно і ціна може вирости", - пояснив експерт.

Читайте також:

Новини партнерів

Закриті магазини та метро, автозаки та ОМОН: що відбувається в Білорусі на другий день протестів
Президент УАФ Андрій Павелко захворів на коронавірус

Найпопулярніше за тиждень