Верховна Рада схвалила "ресурсний" закон, яким підвищується низка податків

Верховна Рада схвалила "ресурсний" закон, яким підвищується низка податків
Читать на русском

Схвалення документу дозволить зібрати у 2022 році з українців додатково 30 млрд гривень податків.

Верховна Рада схвалила монументальний законопроект, яким збільшуються ставки податків, акцизів та інших платежів до державного бюджету.

Йдеться про законопроект №5600, який у другому читанні підтримали 255 народних депутатів, передає APnews.

Як зміняться податки для населення

Відповідний закон вводить мінімальне податкове зобов’язання щодо земельної ділянки. У разі, якщо оцінка землі становитиме стандартні для України 28 тисяч гривень за гектар, тоді мінімальне зобов'язання сягатиме 1,4 тисячі гривень за гектар на рік.

Крім того, документ встановлює 18%-й податок на доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції на суму, що перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, яка до 30 вересня 2022 року становитиме 6500 гривень.

Також законом передбачено зменшення мінімальної площі землі фермерського господарства, що дає право переходу на спрощену систему оподаткування з 2 гектарів до 0,5 гектара.

Законом виключаються з платників єдиного податку 4 групи платники, основним видом діяльності яких є розведення свійської птиці (крім курей).

Закон передбачає оподаткування доходу, отриманого від продажу протягом року другого об’єкта нерухомості за ставкою 5%. Третього та наступних об’єктів нерухомості – оподаткування доходу за ставкою 18%.

Бізнес

Закон встановлює обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи - боржника за кордон. Також передбачається встановлення обмеження у праві виїзду керівників юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів - боржників за межі України у разі невиконання податкового обов’язку.

Закон підвищує ставки так званого "екологічного" податку, рентної плати за користування надрами та ставки акцизного податку на алкоголь та сигарети.

Варто нагадати, як напередодні повідомляли у Міністерстві фінансів, ухвалення законопроекту про збільшення ставок податків, акцизів та інших платежів до державного бюджету дозволить зібрати у 2022 році з українців додатково 30 млрд гривень податків.

Як повідомляв APnews, Рада підтримала виплату 1000 грн українцям за вакцинацію.

Новини партнерів

Нардеп від "Слуги народу" розпочав виступ у ВР з добірних матюків, забувши про мікрофон. Відео
Коли в Україні почнуть повторно вакцинувати від коронавіруса - відповідь МОЗ

Найпопулярніше за тиждень