"Велике будівництво" поза Україною: про що домовились Зеленський та новий президент Молдови

"Велике будівництво" поза Україною: про що домовились Зеленський та новий президент Молдови
Читать на русском

Серед іншого, глави держав хочуть налагодити поїздки громадян двох країн за внутрішніми паспортами (без закордонного)

Сьогодні Україну з офіційним візитом відвідала Майя Санду - новообраний президент Молдови. Для неї це перша офіційна зустріч у цій ролі.

У Зеленського за результатами бесіди глав держав відзвітували про домовленості. З посиланням на прес-службу ОП, APnews розповідає про результати зустрічі президентів України та Молдови.

Так, Зеленський анонсував амбітну ідею будівництва сучасної магістралі між столицями держав. Планується зведення прикордонного мосту через Дністер, що дозволить скоротити подорож між Києвом і Кишиневом до 5 годин. Крім того, планується дозволити перетин кордону між країнами по ID-паспортами (без закордонного).

У свою чергу Майя Санду додала, що зацікавлена у поліпшенні інфраструктури на трасі Кишинів-Сороки-Ямпіль-Київ, що дозволить створити транспортний коридор, який може стати найшвидшим маршрутом з центрального регіону України в країни Центральної і Південно-Східної Європи.

Крім “Великого будівництва” міжнародних масштабів, домовилися також про наступне:

  • створити Раду президентів двох країн для постійної співпраці;
  • активізувати боротьбу з контрабандою на придністровській ділянці кордону.

Також президенти України та Молдови обговорили можливість транзиту газу з Європи через Молдову в Україну та питання отримання вакцин від коронавірусу (у Молдові вакцинація вже почалась).

Майя Санду також підтвердила підтримку територіальної цілісності України і заявила про необхідність мирного вирішення конфліктів.

Раніше APnews писав, що на президентських виборах в Молдові перемогла Майя Санду. Вона обійшла чинного президента республіки Ігоря Додона і отримала 57,75% підтримки виборців.

Новини партнерів

У Львові чоловік на очах трьох маленьких дітей вбив дружину
Розробник української вакцини зробив щеплення від COVID-19 у США

Найпопулярніше за тиждень