В Україні з'явилася нова держпремія, якою нагороджуватимуть музикантів

В Україні з'явилася нова держпремія, якою нагороджуватимуть музикантів
Читать на русском

Як зазначають автори законопроєкту, заснування державної премії імені Мирослава Скорика сприятиме розвитку українського музичного мистецтва та популяризації творчості вітчизняних музикантів.

В Україні з'явилася нова державна премія імені Мирослава Скорика, яку вручатимуть видатним українцям, які працюють в галузі музичного мистецтва і впливають на розвиток національного культурного середовища.

Про це APnews повідомляє з посиланням на законопроект №5767, який прийняла Верховна Рада 24 вересня. За прийняття законопроекту в першому читанні проголосували 305 народних обранців, після чого проект закону в цілому підтримали 306 депутатів.

Закон набере чинності з наступного дня після його опублікування. Його ще має підписати глава парламенту і президент України.

Як сподіваються автори документу, дана нагорода сприятиме популяризації творчості українських музикантів.

"Присудження премії приверне увагу суспільства до авторів і творів українського сучасного музичного мистецтва, які впливають на розвиток національного культурного середовища, а також гідно представляють українську культуру в європейському та світовому культурному процесі як його невід'ємну складову", - йдеться в пояснювальній записці до документу.

Ті, кому будуть присуджувати премію імені Мирослава Скорика, отримуватимуть також дипломи, нагрудні знаки та фінансову виплату.

Хто такий Мирослав Скорик?

В Україні з'явилася нова держпремія, якою нагороджуватимуть музикантів

Це один з провідних представників української композиторської школи другої половини XX - початку XXI століття. Мирослав Скорик був педагогом, диригентом, піаністом, музикознавцем, народним артистом України, кандидатом мистецтвознавства, академіком Національної академії мистецтв України.

Відомий як автор численних камерно-інструментальних творів, музики до балетів, кінофільмів, опери, обробок фольклорної музики, естрадних та джазових композицій. Мирослав Скорик також був ініціатором, куратором, організатором і співзасновником багатьох міжнародних музичних фестивалів.

Роботи Скорика постійно виконують в Україні, Німеччині, Австрії, Польщі, Чехії, Великобританії, США та багатьох інших країнах.

Він покинув цей світ у 2020 році 1 червня у віці 81 року.

Раніше APnews повідомляв, Володимир Зеленський вручив перші премії "Національна легенда України".

Новини партнерів

На Запоріжчині чоловік пригрозив підірвати поліцейський відділок: його знайшли та затримали
Китай оголосив незаконними всі операції з криптовалюта

Найпопулярніше за тиждень