В Україні знову дорожчає комуналка: за що і скільки доведеться платити

В Україні знову дорожчає комуналка: за що і скільки доведеться платити
Ексклюзив
Читать на русском

До 2021 року комуналка може піднятися на суму від 500 до 800 гривень на місяць

В Україні гряде подорожчання тарифів на комунальні послуги. Причому це стосується газу, опалення, водопостачання, електроенергії - словом, на всіх "фронтах".

Редакція APnews розібралася, коли чекати нових цін і якими будуть тарифи для українців. Так, картина виглядає наступним чином:

  • Газ - підвищать з 1 липня на 70%, приблизно на 1,6 гривень за куб
  • Опалення - підвищать з 15 жовтня (початок опалювального сезону) на 10-15%
  • Електрика - можуть підвищити з 1 жовтня. Точніше навіть буде сказати, що не підвищити, а скасувати пільговий тариф (90 гривень за 100 кВт). Таким чином підвищення можливо на 30%
  • Вода - очікується підвищення з 1 січня 2021 року на 17-20%

Крім цього, з'явиться ще й абонплата за користування мережами і збільшиться обов'язковий платіж одержувачам субсидії - з 15 до 20%. Далі розбираємо докладніше. За коментарем ми звернулися до голови Житлового комітету України Олександру Скубченку.

Газ та опалення

Скубченко зазначив, що з 1 липня в Україні буде подорожчання газу. Так, ціна на газ для споживача буде за 100% ціною для промисловості.

"Було прийнято закон про ринок природного газу, який передбачає ціну на газ для споживача на рівні ціни на газ для промисловості - єдиної ринкової ціни. Але раніше у нас цієї ціни ніколи не було, вона завжди розмежовувалася для споживачів і паливно-енергетичного комплексу (для опалення). Вводили ПСО і різні формули. За останньою формулою Гончарука, тариф розраховувався так: ціна на біржі TTF в Нідерландах, вартість транспортування, курс долара", - розповів Скубченко.

Так, на травень "Нафтогаз" встановив ціну на газ для населення на рівні 2,3 гривень за куб (без податку і транспортування), а для промисловості, в залежності від обсягу і способу оплати - 3,4-3,9 гривень (без ПДВ і транспортування). Таким чином газ підскочить в ціні на 70%, на 1,6 гривень за куб.

Експерт зазначив, що газ подорожчає для тих, у кого свої газові котли, індивідуальне опалення. Але жителів квартир це підвищення все одно торкнеться.

"Тариф для споживача на опалення - це сума трьох тарифів (на виробництво, транспортування та постачання). Так, НКРЕ в березні тариф на виробництво тепла зменшила на 5-7 відсотків, хоча за фактом вартість газу за рік впала більш ніж на 50%. Далі два інших тарифи прийняли рішення підвищити, що в підсумку дають суму, яка на 10-15% вище попередної", - пояснив Скубченко.

За його словами, це вже ті тарифи, які ми побачимо в майбутньому опалювальному сезоні.

Електрика

З електроенергією все поки залишається в межах планування. Однак, згідно з ним, можуть прибрати пільговий тариф.

"Наприклад, сім'я споживає 200 кВт на місяць. Так, перші 100 кВт коштували 90 гривень, наступні - 168 гривень. Разом 258 гривень в місяць. Якщо приберуть пільговий тариф, то платити за 200 кВт доведеться 168 + 168 = 336 гривень (замість колишніх 258 гривень)", - пояснив Скубченко.

Водопостачання

Так, українців готують і до підвищення тарифів на воду. Про це вже заявили комунальні підприємства таких великих міст як Київ, Херсон і Харків. Очікується, що нові ціни на водопостачання ми побачимо вже на початку 2021 року, а виростуть вони на 17-20%.

Наприклад, Київводоканал аргументував підвищення тарифів зростанням витрат на ремонтні роботи на 40%, зміною обсягів і вартості цін на матеріали для очищення води і стоків, електроенергію та іншими факторами.

Так, комунальне підприємство пропонує встановити тариф на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для споживачів Києва на 2021 рік у розмірі 27,35 грн (з ПДВ) за 1 кубометр. З них 14,74 грн з них - за 1 куб. м водопостачання і 12,61 грн - за водовідведення кубометра води (замість попередніх 13,44 і 9,55 гривні - а це 22,99 грн (з ПДВ) за 1 кубометр).

"Вони зобов'язані публікувати проект за своїми тарифами для громадського обговорення. І ось свої "хотілки" вони вже позначили - щоб на 17-20 відсотків тарифи у них були вище", - зазначив експерт.

Абонплата і субсидії

Перше, що чекає українців - абонплата за користування мережами (газовими, опалювальними, водопостачання). Причому неважливо, користується конкретна людина ними чи ні, абонплата стане обов'язковою для всіх. Наприклад, якщо у вас стоїть бойлер і ви не користуєтеся гарячою водою, то за мережу гарячого водопостачання все одно платити доведеться. Так, з-за введеного карантину нововведення відклали на п'ять місяців після остаточного зняття обмежень. Таким чином, якщо карантин триватиме в Україні до 21 червня, то абонплату введуть вже з 22 листопада. В цілому вийде близько 153 гривень на людину, прописану в квартирі.

До цього українці також платили так звану абонплату за користування мережами, проте вона була включена в кожен окремий тариф.

"Зараз же це окремі квитанції, а значить - додаткові витрати. Пенсіонери і ті люди, які оплачують комуналку в відділеннях банку будуть платити більше комісії. Адже кожен окремий платіж - це комісія", - пояснив Скубченко.

А також зазначив, що до всього іншого, в Україні збільшили базову норму оплати ЖКГ - з 15 до 20 відсотків.

«Це стосується всіх, хто отримує субсидію. Вони будуть платити на 30% більше. Щоб було зрозуміло: платять базову норму - не більш 15% від доходу. Наприклад, платіж за ЖКГ - 2 тисячі, а дохід - 10 тисяч гривень. Людина сплачує від свого доходу 1500 тисячі, а 500 гривень доплачує держава (15%). Зараз же це буде 20% - людина буде платити всі 2 тисячі, її платіж збільшиться на 500 гривень, а значить - на 30% ", - розповів глава Житлового комітету України.

Скубченко також зазначив, що деякі рішення уряду щодо тарифів приймаються вперше за весь час незалежності України.

"Слуги народу люблять говорити, що вони все роблять вперше. Ну ось і отримуємо. Вони вперше скасовують ПСО на газ, в Україні вперше буде ринкова ціна на газ для споживача. Ніколи такого не було. На це не пішов свого часу ні Гройсман, ні Гончарук. А Шмигаль пішов...", - сказав він.

Таким чином, якщо взяти до уваги всі тарифи, які описали вище, у 2021 році комуналка може піднятися на суму від 500 до 800 гривень на місяць.

Читайте також:

Новини партнерів

В Одесі комунальники дезінфікували переповнений людьми трамвай “святою водою”. Відео
Нефьодов подав позов проти Кабміну. Суд призначив дату підготовчого засідання

Найпопулярніше за тиждень