В Україні змінять систему оплати за газ - замість кубометрів рахуватимуть в енергетичних одиницях

В Україні змінять систему оплати за газ - замість кубометрів рахуватимуть в енергетичних одиницях
Читать на русском

Перехід на нові розрахункові одиниці підтримала більшість нардепів.

В Україні облік та розрахунок обсягів газу на ринку тепер вестиметься не в кубічних метрах, а в одиницях енергії. Про це APnews повідомляє із посиланням на результати пленарного засідання Верховної Ради.

Проєкт закону №2553 загалом підтримали 250 депутатів. Текст цього документа передбачає зміни в деяких законах про введення на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в енергетичних одиницях.

Завдяки цьому Україна зможе перейти на європейські стандарти обліку газу. Це, своєю чергою, як зазначили ініціатори в пояснювальній записці, дозволить усунути адміністративні труднощі при оформленні імпортованого природного газу.

"Об'єктивнішим є облік природного газу в енергетичних одиницях, оскільки забезпечується більш коректне і справедливе ціноутворення, полегшується складання енергетичного балансу підприємств і стає більш прозорим аналіз ефективності використання газу порівняно з іншими енергоносіями", - зазначено в документі.

У проєкті закону також передбачено надання права Кабміну ухвалювати рішення про перехід на розрахунки та балансування на ринку природного газу під час транспортування, зберігання, розподілу, видобутку, купівлі-продажу, постачання та споживання природного газу. У тому числі йдеться про митний контроль та оформлення під час переміщення природного газу.

"Також буде забезпечено інформування споживача про його спожитий обсяг теплової енергії з розрахунку одиниці виміру кіловат-годину, як додаткову інформацію в платіжних документах за послуги постачання теплової енергії", - зазначили в документі.

Раніше APnews повідомляв, що через аварію на трубопроводі в Болгарії Угорщина і Сербія залишилися без газу. Україна вже запропонувала свою допомогу обом країнам.

Новини партнерів

На Тернопільщині біля недіючого молокозаводу знайшли новонародженого у пакеті
Денисова поскаржилася СБУ та поліції на сайт "Миротворець", який порушив права дитини

Найпопулярніше за тиждень