В Україні запустили сервіс платежів PayGovUа: що це таке і як ним скористатися

В Україні запустили сервіс платежів PayGovUа: що це таке і як ним скористатися
Ексклюзив
Читать на русском

В першу чергу інструменти PayGovUa використовуються на транспортному порталі електронних послуг.

В Україні презентували першу державну систему платежів PayGovUA. Разом з тим, в Києві запрацював SmartTicket - єдиний електронний квиток для поїздів далекого прямування "Укрзалізниці" і метро. Квитки вже доступні для покупки на транспортному порталі електронних послуг e-transport.gov.ua і сайті smartticket.gov.ua.

Сервіс представлено в рамках спеціального заходу Infrastructure Digital Day, повідомляє кореспондент APnews з місця події.

За словами спікера й експерта відповідного ринку Валерії Діденко, платіжний центр було запроваджено ще на початку 2020 року і на сьогодні він є єдиним державним провайдером платіжних послуг, що забезпечує платежі онлайн на користь держави.

"Всі ми усвідомлюємо, що однією з найважливіших невід'ємних частин процесу переведення в онлайн адміністративних послуг, в першу чергу платних, є саме забезпечення користувачів можливістю оплатити цю саму послугу онлайн. Саме тому на початку поточного року Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки при Міністерстві запровадив власний платіжний центр Pay.Gov.Ua.

У травні цього року Pay.Gov.Ua отримав сертифікат відповідності стандартам безпеки.

В першу чергу інструменти Pay.Gov.Ua використовуються на транспортному порталі електронних послуг", - наголосила вона.

Діденко також додала, що за цей період, з початку року, оброблено близько 1,5 мільйона транзакцій.

"За допомогою Pay.Gov.Ua оплачуються послуги у кабінеті перевізника і у кабінеті моряка. У липні поточного року, ми дуже горді цим, у нас з'явився перший комерційний партнер – онлайн-сервіс shtrafua, який співпрацює і використовує Pay.Gov.Ua для оплати штрафів за порушення ПДР", - зазначила вона.

Повідомляється, що Pay.Gov.Ua має низку переваг у використанні:

  • Підключення необмеженої кількості фінансових партнерів, як банків так і небанківських фінансових установ (це дозволяє забезпечити високий рівень безперебійності сервісів)
  • Конверсія 97%
  • Pay.Gov.Ua вміє обробляти багатокомпонентні платежі
  • Контроль коректності отримувачів та реквізитів, перевірка призначення платежу
  • Відповідає всім галузевим стандартам безпеки та вимогам до роботи з чутливими платіжними даними

"Ця платіжна платформа використовуватиметься для smart ticket. Деякі її інструменти використовуватимуться у мініципальному процесі", - резюмувала Діденко.

Водночас, керівник проектів центру кіберзахисту і i-Cyber ГЦЦК Петро Клименко заявив, що з отриманням сертифікату платіжний центр Pay.Gov.Ua може здійснювати від 6 мільйонів операцій на рік.

"За дуже короткий строк ми пройшли цей шлях . Сертифікат підтверджує відповідність вимог безпеки нашого сервісу вимогам міжнародним платіжним системам. Тепер ми можемо здійснювати від 6 мільйонів на рік і більше операцій, аж до необмеженості.

Тобто, вимоги до забезпечення безпеки найбільші серед всіх фінансових систем", - зазначив він.

Разом з командою Галузевого центру цифровізації та кібербезпеки та експертами ринку очільник Міністерства інфраструктури Владислав Криклій презентував понад 10 проектів, пов’язаних з цифровізацією галузі. Окрім транспортного порталу електронних послуг і єдиного е-квитка SmartTicket, першого державного платіжного сервісу PayGovUA, це галузева система кіберзахисту i-Cyber, автоматизована система оплати проїзду АСОП, цифрова стратегія Мінінфраструктури, проект цифрової модернізації кампусу відомства Digital Tower, IT-стратегія Укрзалізниці, проект впровадження системи автоматизації та обробки заявок на безпілотні польоти, Tolling-системи та інше.

В Україні запустили сервіс платежів PayGovUа: що це таке і як ним скористатися
В Україні запустили сервіс платежів PayGovUа: що це таке і як ним скористатися
В Україні запустили сервіс платежів PayGovUа: що це таке і як ним скористатися
Читайте також:

Новини партнерів

На Закарпатті 20 шкіл закрили на карантин через COVID-19
МОЗ анонсував підвищені зарплати медикам з кінця вересня

Найпопулярніше за тиждень