В Україні вперше трансплантували однорічній дитині печінку від посмертного донора

В Україні вперше трансплантували однорічній дитині печінку від посмертного донора
Читать на русском

Раніше дітям такого віку не робили пересадки органів від посмертного донора, а ніхто з сім’ї хлопчика для цього не підходив.

Вперше в Україні зробили трансплантацію печінки однорічній дитині від посмертного донора. Через тиждень після операції лікарі впевнено кажуть – орган прижився.

Такий важливий для життя орган був доставлений до медзакладу гелікоптером. Про це повідомило Перше територіальне медичне об’єднання Львова. Пише APnews.

Нині хлопчик Артем перебуває у реанімації під цілодобовим наглядом. За словами лікарів, його стан стабільний, орган працює.

Відомо, що хлопчик з маленького села на Прикарпатті. Він народився з непрохідними жовчовивідними шляхами. А в три місяці йому діагностували атрезію жовчних проток та виражену печінкову недостатність. Орган постійно відмовляв. У малюка були жовті склери очей, шкіра та дуже великий живіт.

Єдиним порятунком для дитини була трансплантація. Але ніхто з сім'ї Артема для цього не підходив. Медики вирішили пересадити печінку від посмертного донора, хоч раніше в країні таких операцій малим дітям не проводили.

Донором для хлопчика став 44-річний чоловік з Вінниці, у мозку якого розірвалася аневризму. Його сім'я підписала згоду на вилучення органів.

Примітно, що для маленького пацієнта лікарям не потрібна була вся печінка донора, перед початком операції її розділили й взяли лише частину. Сама трансплантація тривала близько 12 години.

Операція, за словами хірургів, "була надскладною", але пройшла успішно.

"Успішна операція - це лише половина шляху, попереду не менш складна його частина, виснажений хворобою організм дитини повинен адаптуватися до життя з новим органом. Але наш колектив докладає максимум зусиль, щоб Артем пройшов свій шлях до одужання якнайшвидше", - запевняють лікарі.

В Україні вперше трансплантували однорічній дитині печінку від посмертного донора

Раніше APnews повідомляв, вперше в Україні дорослому пацієнту пересадили кістковий мозок від неспорідненого донора.

Новини партнерів

Зеленський назвав ЗМІ, які пишуть про можливе вторгнення Росії "засобами масової істерії"
Китай запропонував Україні нову партію вакцин від COVID-19 як гуманітарну допомогу

Найпопулярніше за тиждень