В Україні виклики швидкої поділили на чотири категорії та ввели алгоритми реагування

В Україні виклики швидкої поділили на чотири категорії та ввели алгоритми реагування
Читать на русском

Тариф на виклик бригади екстреної медичної допомоги підвищили від 112 гривень до 163 гривень

В Україні вводять чотири категорії терміновості викликів та алгоритми реагування на них, щоб оптимізувати надання екстреної медичної допомоги. Про це повідомляє APnews з посиланням на заяву першої заступниці голови Міністерства охорони здоров'я Ірини Садов’як під час брифінгу.

"На етапі реформування галузі ми відзначили, що дві третини пацієнтів не отримують вчасно надання допомоги бригадою ("швидкої", - ред.). Із загальної кількості викликів, а це 6,8 млн, 4,7 (млн, - ред.) є невчасними", - сказала Садов’як.

Виклики екстреної медичної допомоги поділили на наступні категорії:

  • категорія 1 - це критичний стан хворого, який вимагає негайного реагування, втручання, або реанімаційних заходів. Для цієї категорії виклику час до першого контакту з хворим має становити менше ніж 10 хвилин.
  • категорія 2 - екстрений виклик, до якого відносяться потенційно серйозні стани, що можуть вимагати швидкої оцінки, невідкладної допомоги на місці або невідкладного транспортування. Час до першого контакту має становити до 20 хвилин.
  • категорія 3 - не екстрені стани, які не несуть загрози для життя та здоров'я пацієнта, наприклад, загострення хронічних захворювань. Ці виклики будуть скеровані на первинну ланку, а при можливості на виклик поїде бригада, яка не задіяна на викликах для попередніх категорій
  • категорія 4 - непрофільні виклики. Реагування відбувається без виїзду бригади екстреної меддопомоги, і пацієнт може отримати консультацію телефоном, або буде скерований на надання допомоги сімейним лікарем.

За словами Садов’як, тариф на виклик бригади екстреної медичної допомоги підвищили від 112 гривень до 163 гривень.

Як повідомляв APnews раніше, Міністерство охорони здоров'я оприлюднило перелік областей, які не готові до послаблення карантину, до списку увійшли дев'ять регіонів.

Новини партнерів

Сміття, графіті і жахливий запах: кияни перетворили пам'ятку архітектури на Подолі в смітник і громадський туалет
У Києві два хлопці викрали маршрутку та ганяли по дворах

Найпопулярніше за тиждень