В Україні скасували ДПА у 2021 році: в УЦОЯО пояснили нові правила та що змінилося для випускників

В Україні скасували ДПА у 2021 році: в УЦОЯО пояснили нові правила та що змінилося для випускників
Читать на русском

Новий закон не скасовує ЗНО для вступників до закладів вищої освіти.

Вчора Рада проголосувала за новий закон про державну підсумкову атестацію, який діятиме у 2021 році. В Українському центрі оцінювання якості освіти пояснили, що змінилося для випускників шкіл (коледжів, ліцеїв, гімназій) в залежності від їх подальших планів щодо вступу.

Про це APnews пише з посиланням на прес-службу УЦОЯО.

Законопроект фактично скасовує обов’язковість проходження державної підсумкової атестації (ДПА) для здобувачів повної загальної середньої освіти у 2021 році. Він дозволяє випускникам шкіл, студентам коледжу, професійно-технічного, професійного закладу освіти самостійно визначитися з тим, чи проходити ДПА у формі ЗНО цьогоріч.

"Ті особи, які вирішили проходити ЗНО, зможуть також самостійно вирішити, чи отримувати оцінку за ДПА у формі ЗНО у свідоцтво про повну загальну середню освіту", - наголосили в УЦОЯО.

Зауважили, що новий закон не скасовує ЗНО для вступників до закладів вищої освіти.

Так, наприклад, якщо випускник школи планує вступати до вузу, має пройти всі тести ЗНО, на які зареєструвався, а також звернутися до закладу освіти із проханням виставити оцінки за ДПА у формі ЗНО в додаток до свідоцтва про повну загальну середню освіту.

У той же час якщо студент коледжу, який також планує вступати до вузу, не хоче, щоб його результати ДПА у формі ЗНО були виставлені у свідоцтво про повну загальну середню освіту, бере участь у ЗНО, але не просить виставляти його результати у свідоцтво. У такому разі в документі про його освіту буде запис про те, що він звільнений від проходження ДПА у формі ЗНО.

А от якщо, наприклад, випускник не планує вступати до закладу вищої освіти, він реєструється тільки для проходження ДПА у формі ЗНО. При цьому у його свідотстві про повну загальну середню освіту буде запис “звільнений від складання ДПА” і він не прийде складати тестування.

При цьому якщо абітурієнт планує вступати до закордонного закладу вищої освіти ( у якому вступників просять надати і результати ЗНО, і свідоцтво про повну загальну середню освіту із результатами ДПА) складатиме всі тестування ЗНО й ініціюватиме внесення результатів ДПА у формі ЗНО у свій документ про освіту.

Раніше APnews писав, яким буде обов’язковий іспит з англійської на магістратуру та коли реєструватись. Також ми робили шпаргалку абітурієнта: все що потрібно знати про ЗНО 2021 - перелік нових правил.

Читайте також:

Новини партнерів

26 гравців, які виступали в чемпіонатах "ЛНР" і "ДНР" отримали довічний бан від УАФ
Діджиталізація. Україна витратить 500 мільйонів гривень на інтернет в селах

Найпопулярніше за тиждень