У Києві представили Великий Герб України: що з ним не так

У Києві представили Великий Герб України: що з ним не так
Ексклюзив
Читать на русском

Незабаром в України може з'явитися Великий Герб. Що він буде уособлювати для народу?

19 листопада Оргкомітет затвердив ескіз майбутнього великого Державного Герба України і тут же викликав досить неоднозначну реакцію в мережі. Так він поганий? Редакція APnews вирішила детальніше розглянути новий символ і дати відповідь на це нелегке питання.

Великий Державний Герб України: з чого він складається

19 листопада на засіданні Оргкомітету був представлений ескіз великого Державного Герба України. Переможець конкурсу містить обов'язкові елементи для великого Державного Герба, зокрема: герб Війська Запорізького, воїна-козака, лицаря з мушкетом і Знака Княжої Держави Володимира Великого, тобто малий Державний герб.

Однако є одне "але"

Якщо проаналізувати складові нового герба України, то, на перший погляд відзначаєш дві важливі деталі, а саме символи двох українських міст України - Києва та Львова. Почнемо, мабуть, з лева.

Лев

Лев - це символ влади і сили. Його корона на голові - символ гідності та монархії. З огляду на історію Львова, обидва елементи підходять для цього міста (заснований королем Русі Данилом Галицьким). А ось чи має він бути втіленням всієї України, - республіканської держави, - можна посперечатися. Якщо з самим левом тут ще можна погодитися (див. інші варіанти герба), то корона тут явно зайва.

На жаль, на відміну від інших "львоносних" держав (Швеція, Великобританія) конституційною монархією ми поки що не являємося.

Архангел Михаїл

Архангел Михаїл - голова божого війська, покровитель запорізького козацтва і символ Києва. Як і зі Львовом, доцільність використання архістратига як символу української столиці сумніву не підлягає.

Але як бути з усією країною? Знову таки, Архангел Михаїл - це християнський святий, а Україна за Конституцією є світською державою і далеко не всім цей символ може припасти до вподоби. Що він може уособлювати для людей нерелігійних або представників інших конфесій? За фактом, нічого.

Козак

Починаючи з 18-19 ст. в Україні існує так званий "козацький міф", так що образ козака надовго укорінився в суспільній свідомості і його наявність є доцільною.

Тризуб

Тризуб (в різних варіаціях) - символ київських князів з династії Рюриковичів. З огляду на тривалу історію цього символу і спадкоємність України від давньоруської держави, проти його наявності у Великому Гербі нашої країни ми також нічого не маємо.

Раніше APnews повідомляв, «шльопками по незалежності»: В'ятрович їдко висміяв новий великий Герб України.

Читайте також:

Новини партнерів

"Банківські" атаки. Як зрозуміти, що ваші рахунки намагаються "обчистити" шахраї
«Шльопками по незалежності»: В'ятрович їдко висміяв новий великий Герб України

Найпопулярніше за тиждень