В Україні почали діяти нові правила карантину: які привілеї отримають вакциновані українці

В Україні почали діяти нові правила карантину: які привілеї отримають вакциновані українці
Читать на русском

Українці, які отримали щеплення, отримають ряд привілеїв в "жовтій" і "червоній" зонах.

Починаючи з 20 вересня в Україні починають діяти нові обмеження в рамках адаптивного карантину. Про це APnews повідомляє з посиланням на постанову уряду №1236 від 13 вересня.

На цей час офіційно вся Україна ще знаходиться в "зеленій" зоні карантину, проте очікується, що найближчим часом країна почне перехід в "жовту" зону через погіршення даних по коронавірус в країні. Відповідне рішення прийме Держкомісія з питань ТЕБ ​​та НС.

В "жовтій" карантинній зоні будуть діяти обмеження на число відвідувачів в фітнес-центрах, буде обмежена кількість учасників масових заходів, а в кіно і театрах заповненість залів не повинна перевищувати 50%. У разі переходу на "червоний" рівень карантину обмеження тільки посиляться. Зокрема, мова йде про повну заборону на роботу кафе, ресторанів, кіно, театрів, ТРЦ, шкіл і ринків. У "червоній" зоні працювати можуть тільки АЗС, продуктові магазини, аптеки, банки, пошта та ветклініки.

Водночас вакциновані громадяни України отримають ряд привілеїв і в "жовтій", і в "червоній" зоні карантину. Причому в "жовтій" зоні такі привілеї будуть доступні вже при наявності однієї дози вакцини, а ось в "червоній" буде потрібно повна вакцинація. Відзначається, що в "жовтій" зоні бізнес зможе пускати вакцинованих клієнтів без обмеження або ж зберегти обмеження щодо кількості місць.

Також саме з 20 вересня в Україні почали діяти нові внутрішні сертифікати про вакцинацію. Йдеться про те, що після однієї дози можна отримати "жовтий" сертифікат на термін до 120 днів. "Зелений" сертифікат можна отримати для двох доз, а діяти він буде протягом року. Ці кольорові сертифікати будуть доступні для генерації в додатку "Дія". Також в таких документах вказуватиметься інформація про негативний тест на COVID-19 (діють протягом 72 годин), а також інформація про те, що людина перехворіла.

Також при переході на нові рівні адаптивного карантину зміниться і робота шкіл. В "жовтої" зоні навчальний заклад зможе працювати тільки за умови, що 80% педагогів будуть вакциновані. А в "червоній" зоні всі вчителі повинні мати "зелений" сертифікат про повну вакцинацію. А ось в громадському транспорті додаткових обмежень вводити не збираються. Правда, це стосується тільки пасажирів - водії повинні зробити щеплення від COVID-19.

Нові правила запрацюють і для іноземців, які в'їжджають в Україну з метою транзиту. Їх звільнили від необхідності проходити тести на COVID-19, але тільки при наявності документів, які підтверджують виїзд з країни протягом 48 годин.

А ось іноземці, які будуть в'їжджати в Україну з іншою метою, повинні мати при собі страховку, COVID-сертифікати або документи, які підтверджують одужання від коронавірусу, а також негативний тест.

Насамкінець варто привести також слова головного санлікаря Ігоря Кузіна, який заявив про неминучість нового локдауна. Правда, нові жорсткі обмеження в Україні введуть не раніше листопада, коли країна досягне піку захворюваності. Своєю чергою прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що українці можуть не допустити введення локдауна, якщо масово будуть вакцинуватися від COVID-19.

Раніше APnews повідомляв, що чотири області в Україні наближаються до показників "червоної" COVID-зони. Про це заявив глава МОЗ Віктор Ляшко.

Новини партнерів

"Слуга народу" збереться на засідання, щоб розглянути фінальну редакцію "деолігархічного" закону
У Києві водій на смерть зніс 22-річну дівчину, яка чекала транспорту на зупинці

Найпопулярніше за тиждень