В Україні хочуть запровадити штрафні бали для водіїв

В Україні хочуть запровадити штрафні бали для водіїв
Читать на русском

Отримуючи 12 балів, водія можуть позбавити прав.

В Україні хочуть запровадити штрафні бали для водіїв. Досягши 12 балів водіїв хочуть тимчасово позбавити права на керування авто. Про це APnews повідомляє з посиланням на законопроєкт, який з'явився на сайті Верховної Ради.

У законопроєкті зазначено, що різні порушення правил дорожнього руху "оцінюватимуться" в діапазоні від одного до п'яти штрафних балів. Так, "дешевше" пропонують оцінювати непристебнутий ремінь і перевезення дітей без автокрісла.

У два штрафні бали хочуть оцінювати перевищення швидкості на 20 км/год, порушення правил проїзду перехресть, обгону, зупинок громадського транспорту, недотримання дистанції, використання за кермом мобільного телефону. Трьома балами каратимуть за порушення правил руху та зупинки на смузі для громадського транспорту, перевищення швидкісного режиму на 50 км/год, ненадання проїзду швидкою, пожежним, а також поліцейським машинам, перевищення кількості пасажирів у маршрутному транспорті.

Нарешті, п'ять балів у штрафний лист водій отримає за перевищення встановленої швидкості більш ніж на 50 км/год, створення аварійної ситуації або втечу з місця ДТП.

"У разі нарахування водієві дванадцяти і більше штрафних балів, а водію, якому посвідчення водія видано вперше менш ніж один рік тому – восьми та більше штрафних балів, уповноважена посадова особа Національної поліції виносить мотивоване рішення про тимчасове призупинення дії посвідчення водія", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Якщо цей проєкт ухвалять, штрафні бали нараховуватимуть паралельно зі штрафами. При цьому бали повинні будуть обнулятися через 365 днів з дня їх нарахування. Тимчасово позбавлення прав водій зможе заперечувати у суді.

Раніше APnews повідомляв, що Верховна Рада може легалізувати медичний канабіс вже цього року.

Новини партнерів

Суд продовжив домашній арешт Медведчуку
3 знаки зодіаку, яким вдасться зійти з «чорної смуги» у січні 2022 року

Найпопулярніше за тиждень