В Україну через чотири роки повернувся політв'язень, утримуваний в Сибіру

В Україну через чотири роки повернувся політв'язень, утримуваний в Сибіру
Читать на русском

Гліб Шаблій повернувся додому тільки після того, як відбув в російській в'язниці повний термін.

Український політв'язень Гліб Шаблій повернувся в Україну через чотири роки. Його незаконно утримували на території включеного Криму та Російської Федерації. Про це повідомляє APnews з посиланням на заяву міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

Шаблій повернувся додому тільки після того, як відбув в російській в'язниці повний термін.

"Вітаю політв'язня Кремля Гліба Шаблія з поверненням в Україну! Більше 4 років Кремль незаконно тримав його укладеним в окупованому Криму і в РФ, повний термін", - йдеться в повідомленні.

За совами міністра, Шаблій повертався додому дві доби, тому що тримали його в Сибіру.

"Після звільнення українські консули в Новосибірську, Москві та Мінську супроводжували його дводенне повернення з Сибіру", - підсумував Кулеба.

10 листопада 2016 року в ФСБ Росії заявили, що 9 листопада в Севастополі затримали "членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України" - Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудку.

21 листопада 2016 року російські ЗМІ показали обличчя і назвали імена двох нібито "українських диверсантів", затриманих в Криму. Ними виявилися Олексій Стогній і Гліб Шаблій.

У Росії стверджують, що Стогній і Шаблій були пов'язані з "групою Штиблікова", якого також затримали в Криму.

У лютому 2020 року засудженого в включеному Криму фігурант "справи" українських диверсантів "Олексій Стогній відбув покарання в російській колонії і повернувся на материкову частину України.

Шаблія засудили до п'яти років колонії за частиною 1 статті 223-1 "Незаконне виготовлення вибухового пристрою" і частини 1 статті 222.1 "Незаконне придбання та зберігання вибухових речовин і вибухового пристрою" Кримінального кодексу РФ. При цьому в винесеному вироку не були пред'явлені звинувачення в диверсіях і шпигунстві.

Як раніше повідомляв APnews, в Росії на одного з політв'язнів здійснюється морально-психологічний тиск. Зокрема, мова йде про Олексія Бессарабова.

Новини партнерів

У Вінниці з 9 березня всіх школярів відправлять по домівках
Рада закликала оголосити лідера ОУН Коновальця Героєм України

Найпопулярніше за тиждень