В Україні банкам дозволили автоматичний арешт рахунків за борги

В Україні банкам дозволили автоматичний арешт рахунків за борги
Читать на русском

Нововведення значно спростить стягнення боргів.

В Україні запрацювала автоматична система виконавчого провадження. Вона дозволяє заарештовувати гроші на рахунках боржників автоматично. Про це APnews повідомляє з посиланням на наказ Мін'юсту №1061 / 5.

Автоматичне списання боргів з'явилося в Україні в 2019-му році, але тоді стосувалося тільки неплатників аліментів. Новий же наказ від Мін'юсту розширив процедуру автоматичного арешту рахунків і списання коштів. Тепер ця функція доступна і в відношенні тих боржників, щодо яких є рішення суду, а також вимога державних і приватних виконавців.

Окремо в Мін'юсті заспокоїли, заявивши, що арешт і списання будуть поширюватися тільки на суму заборгованості, яку підтвердили рішенням суду. Однак сума списання напевно виявиться вище - адже в неї можуть внести і судові збори, і штрафи за простроченою заборгованістю, і витрати на додаткові витрати.

Також автоматичний арешт може бути накладено і на соціальні рахунки - тобто на ті, на які надходять пенсія, зарплата, стипендія чи соцдопомогу. Окремо відзначається і те, що в разі нестачі грошей на рахунках, решту суми можуть стягнути за рахунок іншого майна.

На цей час до системи вже приєдналися такі банки: ТАСкомбанк, ПриватБанк, Універсал Банк (monobank в тому числі), Оксі Банк, Банк Восток, Індустріалбанк і ПроКредит Банк. Ще 44 банки беруть участь в тестуванні системи, а 11 банків ведуть переговори про підключення до тестового середовища.

Раніше APnews повідомляв, що "ПриватБанк" випустив райдужні банківські ЛГБТ-картки. Таку ініціативу банк здійснив у рамках "місяця гордості".

Новини партнерів

Повели у ліс: у Нігерії озброєні люди викрали 140 школярів
На курортах України встановлюється спекотна суха погода

Найпопулярніше за тиждень