В Україні понад 12% чиновників оскаржили свою люстрацію і зникли з реєстру - Мін'юст

В Україні понад 12% чиновників оскаржили свою люстрацію і зникли з реєстру - Мін'юст
Ексклюзив
Читать на русском

За 12 днів серпня 2020 вже 3 людини "вибули" зі списку люстрованих

Закон України “Про очищення влади” чинний вже понад 5 років. Ним зокрема передбачається заборона діячам високого рангу, які скомпрометували себе, впродовж певного часу або пожиттєво працювати на державній службі.

Але буває й так, коли високопосадовці оскаржують люстрацію у суді та повертають собі, так би мовити, “чесне ім’я”. Деяким при цьому держава ще й компенсацію виплачує. Як було у 2018 році із колишнім головою Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергієм Бочковським.

Нагадаємо, 25 березня 2015 року на засіданні уряду у прямому ефірі затримали керівника Держслужби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського. Його тоді підозрювали у низці кримінальних правопорушень, зокрема отримання хабара, зловживання владою тощо. Він тоді намагався повернутись до роботи, але його навіть не пустили у приміщення. Після ряду судових засідань Бочковський все ж виграв справу, ба навіть отримав компенсацію “за вимушені прогули роботи” у вигляді 546 273 гривень.

Редакція APnews звернулась із запитом до Міністерства юстиції України з питанням вказати, скільки в Україні осіб, що перебувають під люстрацією станом на 2020 рік, а також кількість осіб, які змогли оскаржити звинувачення у суді.

Так, у відповідь нам повідомили, що в Єдиному державному реєстрі осіб, щодо яких застосовано положення Закону України «Про очищення влади» станом на сьогодні наявна інформація відносно 871 особи. При цьому повідомили, що ще станом на 31 липня у реєстрі було 874 особи. Тобто за 12 днів 3 особи “вибули” зі списку люстрованих.

Додатково повідомили, що станом на 11 серпня 2020 року наявно 109 судових справ, рішення у яких ухвалені на користь позивачів та які набрали законної сили. При цьому наголосили, що мова йде про ті справи, учасником яких є Міністерство юстиції України.

Таким чином робимо висновок, що в Україні 12,5% чиновників оскаржили рішення про люстрацію.

В Україні понад 12% чиновників оскаржили свою люстрацію і зникли з реєстру - Мін'юст
Читайте також:

Новини партнерів

У Києві ліквідують аварію на водогоні: частина столиці залишилась без води
У Києві поліція вилучила з родини малюків, яких навмисно посеред вулиці покинула бабуся

Найпопулярніше за тиждень